UEM Group Minat Serta Technopolis Kesihatan UKM

01Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Ikhwan Hashim

KUALA LUMPUR, 17 Jun 2015 – Technopolis Kesihatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah menarik perhatian syarikat kejuruteraan korporat terkemuka UEM Group yang akan menyediakan pelan pembangunan konsep untuk kampus baru di Cheras.

Memorandum Persefahaman (MoU) bagi tujuan tersebut ditandatangani di sini hari ini oleh Naib Canselor UKM Prof Datuk Dr Noor Azlan Ghazali dan Pengarah Urusan serta Ketua Pegawai Eksekutif UEM Group Dato’ Izzaddin Idris.

UEM Group bersedia untuk membantu UKM memindahkan semua bidang kesihatan yang berkaitan seperti fakulti-fakulti Farmasi, Sains Kesihatan dan Pergigian ke lokasi baru dan satu pelan tindakan atau susun atur pelan itu dijangka siap menjelang akhir tahun ini.

Jika menjadi kenyataan, UKM akan menjadi universiti awam pertama menubuhkan Technopolis Kesihatan di kampus perubatan dan kesihatan  di mana penyelidikan perubatan dan pembangunan boleh dilaksanakan melalui kerjasama antara penyelidik dan sektor korporat.

Prof Noor Azlan, dalam kata-kata pembukaannya sebelum menandatangani perjanjian tersebut, berkata kini fakulti sains perubatan dan kesihatan sedang digabungkan dan kemudahan akademik dan penyelidikan, hospital dan pusat perubatan diintegrasikan ke dalam kampus kesihatan bersepadu.

Beliau menarik perhatian kepada rancangan UKM untuk menubuhkan Kesihatan Technopolis telah dibuktikan kewajarannya apabila ia digabungkan ke dalam rancangan Malaysia ke-11 yang dibentangkan di Parlimen baru-baru ini.

Technopolis Kesihatan, jelas beliau, akan memenuhi dua pemacu  perubahan yang telah dikenal pasti dalam Rancangan Malaysia ke-11, iaitu inovasi untuk mempercepatkan pembangunan dan menjana kekayaan melalui inovasi.

Sementara itu, Dato ‘ Izzaddin berkata UEM bersedia membantu dalam apa jua cara bagi merealisasikan matlamat UKM.

Ketua Pegawai Eksekutif UEM itu juga menawarkan bantuan bagi menyelesaikan isu siswazah UKM yang sukar mencari pekerjaan.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ahli teknologi undangan UKM di  Dato’ Dr Lokman Saim dan Ketua Pegawai Kewangan UEM Group Taufik Albar.

UEM Group adalah syarikat infrastruktur dan perkhidmatan kumpulan berasaskan kejuruteraan yang mempunyai rekod yang mantap dan operasi global.

02

03

04