UKM bekerjasama dengan Cochlear Ltd., Latih Profesional Pendengaran melalui Terapi Auditori-Verbal

Berita dan Foto oleh Pusat Kembangan Pendidikan

BANGI, 2 Mei 2021 –  Dalam membantu kanak-kanak yang mempunyai masalah pendengaran terpelihara, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah menjalinkan kerjasama dengan Cochlear Ltd. bagi menawarkan program sijil profesional pertama dalam Auditori-Verbal Therapy (AVT) yang diiktiraf di Asia Tenggara (SEA).

UKM adalah sebuah universiti yang mempunyai kepakaran dan perkhidmatan dalam merawat individu yang mengalami masalah pendengaran manakala Cochlear Ltd., pula adalah peneraju global dalam penyelesaian masalah pendengaran implant.

AVT adalah pendekatan untuk membantu kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran dalam mengembangkan bahasa lisan melalui pendengaran.

Kanak-kanak dengan semua tahap gangguan pendengaran, dari ringan hingga mendalam yang kini menggunakan alat bantu dengar atau implan koklea, dapat belajar mendengar dan mengembangkan bahasa lisan melalui pendekatan Auditori-Verbal. Bagi kanak-kanak dengan masalah pendengaran, AVT berjaya meningkatkan hasil bahasa lisan mereka.

Naib Canselor UKM, Prof. Dato’ Ts. Dr. Mohd Ekhwan Toriman berkata UKM diiktiraf sebagai peneraju perkhidmatan implan Cochlear di Malaysia, dan merupakan pelopor dalam melakukan pembedahan implan Cochlear di Asia Tenggara.

“Dengan lebih ramai kanak-kanak yang perlu menerima implan koklea, adalah penting untuk kita memberikan rawatan pasca operasi yang terbaik untuk anak-anak ini. Saya sangat gembira dapat mengumumkan permulaan kursus sijil profesional di AVT.

 “Ini adalah batu loncatan untuk UKM kerana universiti ini adalah universiti pertama di Asia Tenggara yang menawarkan program seperti itu. Program ini dilaksanakan melalui kerjasama yang dijalankan antara kedua-dua institusi ini,” katanya.

Presiden Asia Pasifik, Cochlear Ltd., Anthony Bishop berkata pasukan mereka di Cochlear Ltd. sangat berbangga dan berbesar hati kerana dapat bekerjasama dengan UKM dalam pembangunan program pensijilan profesional AVT Asia pertama.

“Pendekatan AVT telah terbukti sangat bermanfaat bagi anak-anak dengan alat pendengaran dan membantu pengembangan pertuturan dan bahasa mereka. Terapi AVT juga terbukti paling berkesan apabila doktor berjumpa dengan ibu bapa dan penjaga.

“Di wilayah kami, kami tahu tidak ada doktor AVT yang berkelayakan, dan kursus bertaraf dunia ini akan membantu merapatkan jurang itu.

“Kami sangat gembira dapat berkongsi pandangan dengan UKM bagi membantu lebih ramai orang yang mengalami masalah pendengaran untuk mendengar semula,” katanya.

Di Malaysia, hasil pemeriksaan melalui program Pemeriksaan Pendengaran Bayi Baru Lahir yang dilaksanakan di beberapa hospital telah menunjukkan peningkatan jumlah bayi yang didiagnosis hilang pendengaran semasa lahir.

Sebilangan bayi ini menggunakan implan koklea dan mendapat manfaat dari pendekatan Auditori-Verbal, yang memungkinkan mereka mendengar dan mengembangkan bahasa lisan.

Walau bagaimanapun, di Asia Tenggara, bilangan profesional AVT nampaknya sangat terhad. Program sijil AVT ini akan melatih 12 profesional pendengaran setiap tahun untuk memberi sokongan terbaik kepada anak-anak kita yang mengalami masalah pendengaran.

Program UKM AVT Professional Certificate adalah program lapan bulan bermula 17 April 2021 untuk profesional pendengaran yang sudah bekerja dan menguruskan anak-anak dalam praktik klinikal.