UKM Catat Permohonan Pilihan Pertama Tertinggi Pelajar

1
Oleh Asmahanim Amir
Foto Ikwan Hashim, Shahiddan Saidi, Izwan Azman

BANGI, 1 Sept 2015 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menerima permohonan untuk pilihan pertama yang tertinggi di kalangan semua Universiti Awam.

Naib Canselor, Prof Datuk Dr Noor Azlan Ghazali berkata berdasarkan laporan daripada Unit Pusat Universiti (UPU), UKM menjadi pilihan utama pelajar apabila ia menerima kira-kira 14,000 permohonan untuk pilihan pertama bagi kemasukan sesi akademik 2015/2016.

 “Jadi kita bayangkan kalau saya total up pilihan pertama hingga pilihan keempat, kita menerima kira-kira 48,000 permohonan. This is very competitive. Kita amat gembira dan insyaAllah kita akan menyediakan yang terbaik kepada pelajar-pelajar kita,” katanya kepada media selepas melawat pendaftaran pelajar baru di Kampus UKM Bangi di sini hari ini.

Beliau berkata untuk pengambilan pelajar tahun ini seramai 4,015 pelajar baru telah ditawarkan untuk melanjutkan pengajian di UKM bagi sesi pengajian 2015/2016.

Daripada jumlah itu, 29.41 peratus adalah pelajar lelaki manakala 70.59 peratus adalah pelajar wanita.

“Pelajar-pelajar itu ditawarkan untuk mengikuti pengajian bagi 69 program pengajian pra siswazah di 12 fakulti iaitu Fakulti Perubatan, Fakulti Sains Kesihatan, Fakulti Farmasi, Fakulti Pergigian, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Fakulti Sains dan Teknologi, Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina dan Fakulti Undang-Undang.

“Antara fakulti lain ialah Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, Fakulti Pendidikan, Fakulti Pengajian Islam dan Fakulti Teknologi dan Sains Maklumat,” katanya.

Beliau menjelaskan bahawa UKM dalam trend yang meningkat bagi pengambilan pelajar baru.

“Pada satu ketika dahulu kalau tak silap di tahun 2005/2006, kita pernah menerima hampir 5,800 pelajar pra siswazah. Tetapi over the years, matlamat dan penekanan kita sebagai sebuah universiti penyelidikan telah menyebabkan kita melihat semula what is the best composition.

“Jadi sekarang ini dari segi komposisi kita mensasarkan 50-50 pelajar pra siswazah dan siswazah. Berbanding dengan tahun-tahun yang lalu, pengambilan pelajar pra siswazah berada dalam trend yang meningkat. Tahun lepas kira-kira 3,900 pengambilan dan tahun sebelum itu lagi rendah iaitu kira-kira 3,500 pelajar,” terangnya.

Beliau berkata UKM telah membuat persediaan yang begitu rapi untuk proses kemasukan pelajar tahun ini.

“Ini merupakan tahun pertama sejak penubuhan UKM kita membuat penambahbaikan iaitu reverse the process. Jika sebelum ini semua pelajar mendaftar di kolej-kolej kediaman, tetapi kali ini kita membuat pendaftaran di fakulti-fakulti dan kita menjemput ibu, bapa dan pelajar-pelajar untuk datang ke fakulti.

“Melalui ini mereka akan mengenali dengan lebih mendalam tentang fakulti, bidang-bidang pengajian dan juga tawaran yang ada di fakulti masing-masing serta mengenali fakulti dalam konteks sejarah penubuhan, kesohoran kesarjanaan dan konteks bagaimana pembelajaran di UKM,” katanya.

Beliau memberitahu bahawa untuk sesi pendaftaran kali ini para pelajar tidak perlu lagi beratur panjang kerana semua proses pendaftaran telah dipendekkan kerana semua maklumat tentang pelajar baru telah diperoleh.

“Kita nak semua yang datang UKM hari ini termasuk ibu bapa bila balik nanti mereka akan bangga dengan UKM ditambahkan pula kita baru menyambut Hari Kebangsaan 2015,” katanya.

Prof Noor Azlan berkata UKM telah membuat penstrukturan dan pengisian program yang sangat rapi seperti membuat perjumpaan dengan pensyarah-pensyarah yang akan mengajar pelajar-pelajar tahun satu.

“Semua pensyarah kita telah bertemu dan mereka telah membuat perbincangan bagaimana hendak menerima pelajar-pelajar ini dan memastikan bahawa apa yang akan disampaikan pada hari pertama pengajian iaitu tentang apakah sebenarnya peluang yang ada dan apakah expectation daripada UKM terhadap pelajar-pelajar ini supaya mereka faham bahawa pembelajaran itu jauh lebih luas daripada sekadar memenuhi keperluan-keperluan akademik yang lazim.

“Jadi kita semua sedia maklum bahawa setiap program pengajian yang ditawarkan mempunyai keperluan struktur pengajian masing-masing. Kita mahu pelajar-pelajar kita lebih luas ilmunya, mahu mereka lebih pengalaman, pembentukan akhlak dan juga mind set mereka dapat menerima program-program yang kita buat,” katanya.

Menurut beliau dalam Minggu Mesra Mahasiswa (3M) terdapat satu program iaitu UKM’s Got Talent yang merupakan program yang memberi tumpuan kepada citra inovasi pelajar.

“Kita nak sampaikan mesej ini dari awal lagi bahawa pelajar-pelajar ini mesti menjadi seorang yang mempunyai sifat kreatif, inovasi, berkeusahawanan dan bersedia untuk mengambil cabaran,” tambahnya.

Beliau menambah bahawa program Saya Sayang UKM juga akan membawa pelajar-pelajar baru mengenali kampus UKM dalam konteks kemudahan infrastruktur yang ada termasuklah makmal-makmal yang hebat, hutan simpan UKM dan rumah haiwan.ukmnewsportal-bm

2

3

4

5