UKM Kaji Kesan Teknologi Tinggi Terhadap Masyarakat Luar Bandar

01
Laporan dan foto oleh Saiful Bahri Kamaruddin

BANGI, 4 Jan 2016 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan rakan-rakan kongsi merancang melakukan lebih banyak penyelidikan mengenai kesan teknologi ke atas masyarakat luar bandar di sekitar kawasan industri baru.

Perlu ada lebih banyak kajian untuk mengetahui sama ada terdapat kesan-kesan negatif daripada aktiviti teknologi tinggi terhadap masyarakat pertanian, kata Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UKM Prof Datuk Dr Mazlin Mokhtar.

Ketidakseimbangan antara pembangunan sains dan keperluan sosial perlu ditangani, Prof Mazlin berkata selepas menandatangani memorandum persefahaman (MoU) bagi pihak universiti dengan Pusat Inovasi Aeroangkasa  Malaysia  (AMIC) dan pihak berkepentingan yang lain.

Mereka sama-sama bersetuju untuk mengkaji kesan sosial-alam akibat  pengeluaran bahan api jet penerbangan yang lestari dengan syarikat terkemuka pesawat Airbus Group.

Kerjasama antara ahli sains dan pakar sosiologi adalah sebahagian daripada Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi tempoh tahun 2015-2030, katanya dalam satu temu bual dengan Portal Berita UKM di Kuala Lumpur baru-baru ini.

 “Kita perlu keseimbangan antara Sains dan Teknologi dan Sains Sosial. Perubahan fikiran dan sikap adalah sangat penting, lebih penting daripada teknologi.

“Kami akan membawa tahap seterusnya penyelidik melalui, program pemberian motivasi dan program bimbingan,” jelas beliau.

Bagaimanapun, beliau berkata bahawa penyelidik menghadapi cabaran bagi mencapai matlamat yang ditetapkan oleh SDG bagi sasaran yang berkaitan dengan pembangunan antarabangsa, walaupun negara ini mencapai semua Matlamat Pembangunan Alaf (MDG) 2000-2015.

“Matlamat Pembangunan Lestari mengandungi cadangan yang terkandung 17 sasaran dengan 169 matlamat yang meliputi pelbagai isu-isu pembangunan Lestari. Ini termasuk membasmi kemiskinan dan kebuluran, meningkatkan kesihatan dan pendidikan, menjadikan bandar lebih lestari, memerangi perubahan iklim, dan melindungi lautan dan hutan.

“Oleh itu, kita membentuk 17 kumpulan bagi Malaysia untuk mencapai semua 169 sasaran pada tahun 2030,” jelasnya.

Kerjasama antara pihak yang berkepentingan termasuk perisian komputer untuk melatih pekerja teknologi bagi pengeluaran simulator penerbangan.

“UKM akan menyelidik kesan antropologi dan sosio-ekonomi dalam industri teknologi tinggi pada masyarakat tempatan dan alam sekitar.

“peningkatan operasi akan berlaku di Malaysia, termasuk pembuatan bahagian pesawat oleh semua syarikat Aeroangkasa besar, di rangkaian Asia Aerospace City (AAC) di Subang.

“AAC di Subang terletak di Pusat Aeroangkasa Antarabangsa Malaysia (MIAC), yang merupakan penyelenggaraan aeroangkasa dan pusat pembaikan serantau,” katanya.

AAC adalah hab perniagaan aeroangkasa yang menawarkan kawasan  perniagaan yang lengkap bagi peserta industri di Asia Timur dan sedang membangunkan infrastruktur bertaraf dunia di Subang Nexus.

Beliau juga menjelaskan bahawa UKM sedang membangunkan Lembah Peria di Perak menjadi Technopolis, yang dijangka menyumbang kepada AAC dan Kulim Hi-Tech Park di Kedah.

“Technopolis Lembah Peria akan menjadi pusat teknologi hijau yang akan menaik taraf pertanian di sana. Sistem pertanian yang cekap akan diperkenalkan, penggunaan bahan kimia dan baja akan dikurangkan, di samping mengoptimumkan penggunaan air. Hasilnya adalah lebih banyak tanaman,”  tegas beliau.

Tambahnya, dengan penyelidikan dan pembangunan yang lebih agresif, aspek-aspek sosio-ekonomi juga perlu diberi perhatian, seperti menyediakan perumahan dan rawatan perubatan.ukmnewsportal-bm
02