UKM Komited Terbitkan Bahan Warisan Budaya


Oleh Asmahanim Amir
Foto Ikhwan Hashim

BANGI, 20 Mei 2022 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) komited dalam menerbitkan bahan berkaitan warisan budaya melalui kajian dan penyelidikan akademik.

Timbalan Naib Canselor, Jaringan Industri, Alumni dan Masyarakat, Prof. Dato’ Dr. Norazah Mohd Nordin berkata dalam mengangkat ketamadunan Melayu, cabaran kini memperlihatkan perkembangan budaya yang semakin mengecil daripada acuan budaya Melayu.

“Jadi, UKM secara serius menggerakkan usaha itu di bawah salah satu kluster penyelidikan iaitu Kluster Warisan dan Masyarakat Madani.

“Kewujudan ATMA (Institut Alam dan Tamadun Melayu) di UKM adalah salah satu pasak yang menunjangi UKM.

“Kita semua sedar dan maklum dengan jelas bahawa asas penubuhan UKM adalah aspirasi daripada rakyat yang ingin mengangkat tinggi Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan Bahasa ilmu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Kenduri Budaya di Istana Puteri Bongsu, di sini.

Majlis Kenduri Budaya UKM yang mendapat kerjasama daripada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Yayasan Budi, Jabatan Muzium Malaysia (JMM), Jabatan Warisan Negara, Gagasan Minda Merdeka (GMM) dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dirasmikan oleh YB Senator Tan Sri Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim, Yang di-Pertua Dewan Negara.

Beliau berkata peranan ATMA dapat dilihat dengan jelas di bawah kebitaraan Watan UKM.

“Prakarsa-prakarsa di bawah Watan ini iaitu Falsafah, Bahasa Melayu, Warisan Budaya, Jati Diri dan Patriotisme dengan jelas menunjukkan itulah ATMA,” tegasnya.

Katanya, peranan ATMA juga mendapat pengiktirafan pihak kerajaan, masyarakat tempatan dan institusi pendidikan antarabangsa.

“Hal ini dibuktikan melalui pemilihan ATMA sebagai Sekretariat Jawatankuasa Induk Pengembangan Bahasa Melayu Institusi Pengajian Tinggi Negara-negara ASEAN oleh Kementerian Pengajian Tinggi.

“Antara peranan jawatankuasa ini adalah untuk merancang pemetaan program kerjasama melalui pelbagai aktiviti pengembangan bahasa Melayu di IPT di negara-negara 13 ASEAN,” katanya.

Sementara itu, mengulas berkenaan Istana Puteri Bongsu, Pengarah ATMA, Prof. Datuk Seri Dr. Awang Sariyan berkata pihak ATMA telah menyediakan perancangan untuk menghidupkan semula Istana Puteri Bongsu itu dengan mengadakan pelbagai aktiviti kebudayaan dan warisan.

“Antara aktiviti yang dirancang ialah gelanggang silat, gelanggang pedang kencana, permainan tradisi diluar dan di dalam istana dan juga bicara karya, baca puisi, sembang-sembang budaya.

“Saya juga mempunyai impian untuk mewujudkan lapang sasar memanah dan memanah berkuda. Ini adalah satu aktiviti yang boleh menambat golongan muda. Golongan muda terbiar kerana mereka tak diberi arah ke mana mereka nak pergi. Inilah tugas kita – orang dewasa supaya meletakkan dan menyediakan wadah bagi mereka (golongan muda),” katanya.

“Seperti yang telah saya bincang dengan Tan Sri tadi, kita akan buka satu pemegang amanah Istana Puteri Bongsu, dan tabungnya telah dilancarkan tadi.

Dengan adanya tabung amanah tersebut, katanya, pihaknya akan melibatkan dermawan-dermawan besar.

“Kita jangan fikir soal keuntungan berniaga sahaja, tetapi perniagaan itu perlu dicurahkan semula kepada negara melalui budaya, warisan ilmu dan sebaginya. Kita amat berharap perancangan ini akan terlaksana. Jadi keuntungan itu dipersembahkan dan dikongsikan kepada masyarakat dan salah satunya adalah majlis ilmu seperti hari ini,” katanya.