UKM Kumpul Sumbangan RM315,536 untuk Bantuan Banjir


Oleh Asmahanim Amir
Foto Ikhwan Hashim

BANGI, 2 Mac 2022 – UKM berjaya mengumpul sumbangan sebanyak RM315,536 untuk diagihkan kepada kakitangannya yang terlibat dengan musibah banjir pada hujung tahun lepas dan awal tahun ini.

Sumbangan tersebut dikumpul melalui usaha tiga Pusat Tanggungjawab (PTj) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) iaitu Zakat Universiti, Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC).

Zakat Universiti berjaya mengumpul sebanyak RM264,600.00, HEP-UKM sebanyak RM43,400.00 dan UCTC dengan jumlah RM4,536.00.

Naib Canselor, Prof. Dato’ Ts. Dr. Mohd Ekhwan Toriman berkata Pusat Islam melalui Bahagian Zakat telah menyalurkan pelbagai bantuan kepada mangsa banjir dalam kalangan kakitangan dan pelajar antaranya bantuan baik pulih rumah, bantuan kecemasan banjir, bantuan sara hidup, dan bantuan kos kerosakan peralatan asas kepada 143 penerima.

“HEP-UKM mengambil inisiatif untuk menggerakkan Misi Sukarelawan Pasca Banjir UKM dengan kerjasama pelbagai PTj termasuklah UCTC, JPP, PPP, Pusat Islam dan PERTADI UKM.

“Saya amat berbangga sepanjang misi bantuan ini dijalankan, seramai 1,500 orang sukarelawan terdiri daripada kalangan pelajar dan kakitangan UKM telah turun membantu mangsa banjir disekitar kawasan terjejas,” katanya semasa menyampaikan ucapan di Majlis Penyerahan Sumbangan Banjir Warga UKM.

Beliau berkata HEP-UKM juga turut menyalurkan sumbangan kewangan kepada 90 orang pelajar yang terkesan banjir, manakala bagi pelajar yang mengalami kerosakan peranti, HEP-UKM mengambil inisiatif memberi bantuan peranti Chromebook kepada pelajar bagi memudahkan sesi pembelajaran.

Menurut beliau, UCTC bersama beberapa PTj lain mengagihkan sumbangan seperti barangan dan peralatan asas kepada seramai 40 orang mangsa banjir dalam kalangan warga UKM yang terkesan.

“Saya berharap lebih banyak lagi sumbangan dapat dilakukan dengan melibatkan lebih banyak PTj memandangkan situasi gelombang baharu banjir yang sedang melanda pantai timur semenanjung negara pada masa kini.

“Semoga usaha murni yang kita lakukan ini, akan dapat diteruskan dan dikenang sebagai salah satu usaha untuk membantu meringankan warga UKM dan masyarakat yang terjejas akibat banjir ini,” katanya.

Sementara itu, seorang kakitangan dari Pejabat Naib Canselor, Rozleen Ruslan bersyukur dan berterima kasih kepada warga UKM yang memberi bantuan kewangan kepada keluarganya untuk membaik pulih rumah yang rosak teruk akibat banjir yang melanda Hulu Langat pada Disember tahun lepas.

“Saya memang sangat terharu dan berterima kasih kepada UKM yang membantu saya untuk membaiki rumah tersebut. Saya tinggal di rumah itu bersama mak dan ayah dan mereka sangat gembira dengan bantuan yang diberikan ini.

“UKM adalah universiti yang terkehadapan dalam menyalurkan bantuan kepada warganya yang dilanda musibah,” katanya.

Bagi pelajar Program Pendidikan Khas, Fakulti Pendidikan, Muhammad Hazim Aznor Mohd Azaari, sumbangan komputer riba yang diterimanya adalah sesuatu yang sangat bermakna.

“Bagi saya komputer riba ini ibarat nyawa pelajar, lagi-lagi pengajaran dan pembelajaran dijalankan secara dalam talian. Saya rasa sangat beruntung kerana terpilih untuk dapat bantuan ini. Saya harap UKM dapat juga bantu pelajar-pelajar lain yang terkesan dengan musibah macam saya,” katanya.