UKM Selesaikan Masalah Pangkalan Data PERHEBAT

01
Oleh Saiful bahri Kamaruddin
Foto: Jamaluddin Ibrahim, (Jurufoto FTSM)

SUNGAI BULOH, SELANGOR, 17 Dis 2015 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sedang menyediakan sistem pangkalan data untuk Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (PERHEBAT) supaya ia boleh menjadi lebih teratur dan diuruskan dengan lebih mudah.

Pangkalan data tersebut yang dibangunkan dengan kos RM40,000 adalah   sistem yang mengumpul maklumat mengenai pelatih dan bekas pelatih  PERHEBAT bagi tujuan menjejaki kemajuan mereka selepas tamat latihan, kata Timbalan Naib Canselor UKM (Hal-Ehwal Jaringan Industri dan  Masyarakat) Prof Dr Imran Ho Abdullah.

“Jika PERHEBAT menggunakan peralatan dari syarikat swasta, kos biasanya adalah rata-rata RM150,000. Walau bagaimanapun, bagi kita, ini merupakan khidmat sosioekonomi dan masyarakat. Ini adalah cara kita berbakti kepada mereka yang sedia mengorbankan jiwa demi untuk negara”  kata Prof Imran.

“Pangkalan data ini telah pun didirikan dengan kepakaran UKM di kampus  Bangi oleh sepasukan pelajar pasca siswazah Fakulti Teknologi Sains Maklumat. Mereka juga akan melatih kakitangan PERHEBAT mengenai  pengendalian dan pengurusan data yang diperlukan,” kata beliau.

Prof Imran berkata demikian pada upacara pertukaran dokumen memorandum persefahaman (MoU) antara UKM dan PERHEBAT mengenai projek tersebut di sini hari ini dan upacara konvokesyen kedua perbadanan itu yang dirasmikan oleh Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein di Kem Tentera Sungai Buloh.

Turut hadir Dekan FTSM Prof Dr Abdullah Mohd Zin.

Pada sidang akhbar kemudiannya, Pengerusi PERHEBAT leftenan Jeneral Dato’ Sri Abdul Aziz Ibrahim berkata pertubuhan itu, yang dimiliki sepenuhnya oleh Lembaga Tabung Angkatan Tentera Darat (LTAT), perlukan sistem maklumat milik sendiri.

“Buat masa ini PERHEBAT masih berkongsi pengkalan data dengan  Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM). Keadaan ini menyulitkan kami untuk menjejaki para pelatih kerana terlalu banyak pertindihan di antara maklumat di antara kedua-dua pertubuhan.

“Maka kita minta bantuan UKM untuk menubuhkan sistem yang terkhusus untuk para pelatih PERHEBAT dan mengumpul maklumat mengenai mereka apabila mereka mencari pekerjaan kelak,” kata beliau.

Seramai  682 pelatih yang tamat latihan 6 hingga 18 bulan, menerima sijil masing-masing daripada Datuk Seri Hishamuddin.ukmnewsportal-bm
02

03

04