UKM Serah Wang Zakat kepada Kampung Angkat


Oleh Salleh Sulieman
Foto Shahiddan Saidi

Bangi, 17 Mac 2022 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menyerahkan sumbangan wang zakat kepada golongan asnaf di kampung angkat UKM dalam usaha meringankan beban yang dihadapi oleh penduduk semasa pandemik Covid- 19 dan bencana banjir yang berlaku.

Kedua-dua kampung angkat yang terlibat ialah Kg. Kg. Pulau Manis, Pekan, Pahang dan Kg. Baru, Seberang Takir, Kuala Nerus, Terengganu.

Menurut Pengarah UCTC, Prof. Datuk Dr. Rokiah Haji Omar, sebelum ini, Majlis Penyerahan Wang Zakat UKM telah berjaya dilaksanakan di Kg. Orang Asli Sg. Buah, Dengkil, Selangor yang melibatkan seramai 29 penduduk.

“Seterusnya kami berjaya melaksanakan majlis ini di Kg. Pulau Manis, Pekan, Pahang yang melibatkan seramai 61 penduduk dan di Kg. Baru, Seberang Takir, Kuala Nerus, Terengganu yang melibatkan 129 penduduk.

“Majlis ini juga adalah platform untuk memperkukuhkan kerjasama antara UKM dengan masyarakat sekitar dalam menggalakkan perkongsian pengetahuan, pengalaman serta pendedahan kepada mereka,” katanya.

Majlis ini adalah anjuran bersama Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC) UKM dengan Unit Zakat, Pusat Islam UKM serta mendapat kerjasama daripada pelbagai pihak iaitu pejabat Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang (MUIP), Pegawai Daerah Pekan, Pahang dan pejabat Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM), dan pejabat Pegawai Daerah, Kuala Nerus, Terengganu.

Sejak Projek 3600 Kampung Angkat UKM dilaksanakan pada 2016, pelbagai aktiviti telah dilaksanakan bagi mengukuhkan keterlibatan bersama komuniti melalui perkongsian kepakaran dan sumber universiti.

Projek komuniti ini selaras dengan peranan UCTC UKM sebagai ‘one-stop community outreach centre’ yang membawa pelbagai kepakaran dan sumber universiti melalui pengendalian serta pemantauan inisiatif keterlibatan universiti-komuniti.