UKM Terima Dana Penyelidikan bernilai RM5.4 Juta


Oleh Alyani Azhar
Foto Izwan Azman

PUTRAJAYA, 11 Ogos 2017- Universiti Kebangsaan Malaysia melalui Institusi Informatik Visual (UKM-IVI) menerima dana penyelidikan berjumlah RM5.4 juta dari Cable One Sdn Bhd untuk mempromosi program latihan professional Data Science.

Melalui dana penyelidikan ini, UKM-IVI akan bekerjasama dengan myVIC Sdn Bhd untuk melaksanakan Program Latihan Professional Sains Data.

Naib Canselor UKM, Prof. Dato’ Seri Dr Noor Azlan Ghazali berkata beliau berterima kasih kepada Cable One Sdn Bhd atas sumbangan untuk menjalankan penyelidikan berkaitan Data Raya dan Data Sains.

Beliau berkata MoA ini menggalakkan pendekatan trihelix  iaitu kerjasama antara pihak universiti, kerajaan dan industri dalam menghasilkan penyelidikan berkualiti tinggi.

“UKM akan berusaha lebih baik untuk menjayakan penyelidikan Sains Data dan Data Raya untuk pembangunan negara ini,” katanya semasa menyampaikan ucapan pada Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) baru-baru ini.

Sementara itu, wakil myVIC Sdn Bhd, Azura Ali berkata myVIC berhasrat untuk meningkatkan kemahiran penjawat awam, profesional atau penganggur yang berstatus VSS dengan majikan terdahulu.

“Program latihan profesional ini terbuka untuk penjawat awam atau  profesional yang ingin meningkatkan kualiti perniagaan atau penganggur yang ingin meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang Sains Data dan Data Raya,” katanya.

Beliau berkata program itu juga turut mengalu-alukan pelajar siswazah dan pelajar tahun akhir untuk mendapatkan kemahiran profesional Sains Data.

“Ini penting kerana Data Raya adalah tunjang teknologi dan selari dengan revolusi industri ke empat,” katanya.

Program Latihan Profesional Sains Data akan bermula pada bulan Oktober, bertempat di UKM dan IOI, Putrajaya.

Turut hadir ke majlis tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutif Cable One Sdn Bhd, Mohd Fuad Jaafar, Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Professor Negara, Dato’ Dr Raduan Che Rose, Timbalan Naib Canselor (TNC) Jaringan Industri dan Malsyarakat, Prof Dato ‘ Dr Imran Ho Abdullah, TNC Hal Ehwal Penyelidikan & Inovasi, Prof Dr Mohd Ekhwan Toriman, dan Pengarah IVI, Prof Dato’ Dr Halimah Badioze Zaman.