Waris Anak Orang Asli Temuan, Penduduk Asal Tapak UKM Terima Ijazah Sarjana Muda Perakaunan

Oleh Nur Inaara Aznan
Foto Pusat Komunikasi Korporat

BANGI, 13 November 2018 – Waris anak Orang Asli Temuan yang merupakan penduduk asal tapak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Nur Ilmiah Rosli telah berjaya membuktikan kesusahan hidup bukanlah penghalang kejayaan.

Beliau yang bergraduasi bersama 7,021 graduan UKM telah memperoleh Ijazah Sarjana Muda Perakaunan pada Majlis Konvokesyen UKM Ke-46.

Nur Ilmiah, orang asli yang berasal dari Kampung Sungai Buah, Dengkil ini adalah anak sulung dari lapan orang adik beradik. Bapanya bekerja sebagai pengawal keselamatan manakala ibunya pula suri rumah sepenuh masa.

Menurut beliau, dorongan serta sokongan dari keluarga adalah tulang belakang kejayaan yang diperolehinya pada hari ini.

“Ibu dan ayah sering berpesan agar apa sahaja yang dilakukan mestilah dengan usaha bersungguh-sungguh dan niat yang baik,” katanya.

Nur Ilmiah Rosli juga berhasrat untuk meneruskan pelajarannya ke Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

Beliau berharap agar anak muda di kampungnya tidak menjadikan kesusahan mereka sebagai alasan untuk tidak berjaya.

“Saya berpesan kepada diri saya dan kawan-kawan di kampong agar belajar dengan bersungguh-sungguh serta berusaha untuk meningkatkan pendidikan serta taraf hidup masyarakat Orang Asli.

“Untuk memperoleh kejayaan, kita perlu bangun dan mengejar impian. Jangan hanya selesa dengan apa yang kita ada sahaja sebaliknya terus berusaha dan membaiki kehidupan,” katanya.

Diawal pembangunan UKM, sekitar tahun 1970-an, tapak kampus UKM adalah penempatan masyarakat Orang Asli. UKM terhutang budi dengan jasa keseluruhan Orang Asli yang sanggup dipindahkan demi melihat sebuah universiti kebangsaan yang memartabatkan Bahasa Melayu dibangunkan di Malaysia.