Debat atasi masalah graduan kurang kritis dan pasif

Isnin, 13 Disember 2010 16:45

Oleh Abdul Ghani Nasir
Foto oleh Abd. Raai Osman (Penerbit UKM)

BANGI, 13 Dis. 2010 –Debat sebagai satu latihan intelektual telah disyor dijadikan sebahagian daripada kurikulum Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) di semua institut pengajian tinggi (IPT).

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifudin Abdullah yang membuat syor itu hari ini berkata bahawa mahasiswa akan digalakkan bertanya dan berhujah dalam kuliah melalui kaedah debat. Dengan itu tidak akan timbul soal graduan kurang kritis dan pasif dalam pekerjaan yang menjadi rungutan ramai majikan hari ini.

“Malah keadaan diburukkan lagi dengan persepsi graduan tempatan pasif berbanding dengan graduan luar negara kerana proses Pengajaran dan Pembelajaran di sana yang lebih interaktif,” katanya ketika berucap merasmikan pertandingan akhir Debat 1Malaysia antara Institusi Pengajian Tinggi 2010, anjuran Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bersama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Majlis Debat Universiti-Universiti Malaysia (MADUM) di sini, hari ini.

Beliau juga menyatakan bahawa debat boleh membantu mengatasi masalah kekurangan intelektual yang berlaku dalam negara sekarang. Sebagai galakkan, KPT telah memperuntukkan RM365,000 tahun ini bagi pembangunan aktiviti debat.

Saifudin mahu MADUM menyediakan satu platform di universiti masing-masing agar sebuah unit khusus dibentuk bagi mengurus hal-hal perdebatan dan pengucapan awam seperti MASUM ada Pusat Sukan dan MAKUM ada Pusat Kebudayaannya.

“Inilah salah satu cara kita boleh meningkatkan ‘Learning Outcome Kemahiran Insaniah’ para mahasiswa dan akhirnya menjana keboleh pasaran para graduan.

“Dengan adanya unit khusus yang mengendalikan aktiviti debat dan pengucapan awam di universiti, saya percaya era kepemimpinan mahasiswa awal tujuh puluhan dapat dihidupkan semula.

“Speaker Corner yang menjadi medan para mahasiswa mengasah bakat dapat dilaksanakan, ketandusan kepemimpinan yang serba boleh dapat dilahirkan, keberkesanan berkomunikasi serta ketrampilan diri mahasiswa dapat diserlahkan,” kata beliau.

Sementara itu, Naib Canselor UKM Prof Tan Sri Dato’ Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin dalam ucapannya berkata, UKM telah menjadi perintis dalam memperkenalkan semula Sudut Pidato sebagai platform kepada seni pengucapan umum pada Januari 2010 selepas tiga dekad ia diharamkan di IPT di seluruh negara.

“Sudut Pidato yang merupakan pentas popular untuk menyuarakan pandangan di kalangan mahasiswa pada era 1960-an sehingga 1970-an telah melahirkan ramai tokoh terkenal yang menyumbang kepada negara dalam pelbagai bidang.

“Antaranya ialah Datuk Alimuddin Mohd Dom, mantan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia; Datuk Dr Jemilah Mahmood, Presiden Mercy Malaysia; Datuk Liow Tiong Lai, Menteri Kesihatan dan banyak lagi individu yang mengukir nama dengan gemilang dalam arena mereka tersendiri.

“Diharap penubuhan semula Sudut Pidato akan melahirkan lebih ramai tokoh ilmuwan di masa depan,” tegasnya.

Di peringkat akhir debat 1Malaysia itu, Pasukan Debat UiTM mengalahkan Pasukan Debat Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).