Kaedah revolusi PPUKM memulihkan pesakit angin ahmar

Selasa, 14 Disember 2010 17:01 

By Shahfizal Musa
Foto oleh PPUKM

KUALA LUMPUR  14, Dis. 2010  – Pusat Perubatan UKM (PPUKM) telah melaksanakan satu kaedah baru dalam negara untuk memulihkan pesakit yang diserang angin ahmar supaya boleh kembali hidup normal dan dapat berfungsi seperti sebelum diserang penyakit itu.

Sebuah Klinik Pemulihan Angin Ahmar (CSRC) yang mengabungkan berbagai pakar neorologi, pakar pertuturan dan pakar ahmar telah ditubuhkan dibawah kelolaan sistem pengurusan pesakit ahmar dikenali sebagai KRISIS dimana mangsa turut diberi petunjuk bagaimana memandu kereta, memulihkan hubungan dengan pasangan serta mengamalkan gaya hidup sihat.

Prof Madya Dr Noor Azah Aziz, Perunding Perubatan Keluarga dan Pakar Angin Ahmar berkata semua pesakit angin ahmar perlu melalui terapi pemulihan. Pemulihan konvensional memfokuskan lebih kepada membantu pesakit untuk belajar hidup dengan kecacatan yang dialami bukannya untuk kembali normal seperti sebelum serangan.

Tetapi dengan CSRC, pasukan yang terdiri dari pakar pelbagai bidang itu melaksanakan kaedah rawatan bersepadu bagi membantu mangsa boleh kembali menjalani kehidupan normal.

“Semenjak 20 tahun lepas apabila seseorang diserang angin ahmar mereka hanya mampu hidup dengan komplikasi akibat serangan itu, lumpuh sebelah badan dan tidak dapat bertutur dengan baik. Kami telah mengkaji kembali keadaan tersebut dan kini jika pesakit mampu untuk duduk kami akan berusaha supaya dia boleh berdiri, jika dia mampu berdiri kami akan berusaha untuk membuat dia dapat berjalan dan jika boleh berjalan kami akan berusaha menggalakkannya keluar rumah,” kata Dr Noor Azah.

Pemulihan yang unik untuk setiap individu

Sebelum CSRC di tubuhkan, pemulihan angin ahmar tertumpu kepada terapi yang melibatkan latihan otak mangsa untuk menyesuaikan diri dengan kecacatan yang dialami hasil serangan.

Secara amnya ia hanyalah untuk membolehkan pesakit menyesuaikan diri dengan kecacatan yang mereka alami ia itu menjalankan kerja yang dilakukan seharian sambil berhati-hati untuk mengelakan keadaannya menjadi lebih teruk. “Dengan kaedah ini pasukan neuro pemulihan akan merangka program pemulihan yang tersendiri untuk setiap pesakit,” said Dr Noor Azah.

Bayangkan kehidupan normal seorang mangsa yang sebelum diserang, boleh berjalan, bertutur dan melakukan apa saja yang biasa dilakukan oleh setiap orang normal, tetapi dengan tiba-tiba setelah diserang separuh daripada badan menjadi lumpuh dan tidak dapat bertutur seperti biasa.

Keluarga pula tidak dilatih bagaimana boleh menghadapi keadaan yang dialami pesakit. Ini kekadang mendatangkan tekanan terhadap keluarga terdekat termasuk mereka yang disayangi yang terpaksa menjaga pesakit.

“Apa yang penting CSRC memberi perhatian kepada sokongan keluarga. Aspek kekeluargaan ini biasanya diabaikan dan ia mendatangkan bebanan kepada sebahgian daripada penjaga.

“Kadang-kadang keadaan ini akan membawa kepada masalah keluarga hingga memberi tekanan kepada perkahwinan. Dalam usaha pemulihan kita memberi bantuan kepada mangsa sahaja tanpa menyedari penjaga pesakit juga memerlukan bantuan,” kata beliau

CSRC memgambil kira semua aspek ini dan turut memberi kaunseling kepada penjaga pesakit seperti bagaimana untuk menghadapi perubahan yang mendadak kepada pasangan yang mereka sayangi.

Batu penghalang untuk sembuh

Untuk kebanyakan mangsa ahmar penghalang utama untuk sembuh adalah diri mereka sendiri. Kebanyakan dari mereka mengalami kemurungan yang selalunya bermula apabila mereka kembali ke rumah.

Dalam keadaan kemurungan itu, mereka enggan melibatkan diri dalam terapi dan usaha pemulihan menyebabkan keadaan kesihatan mereka akan terus menjunam.

“CRSC akan memantau mangsa selama dua tahun untuk memastikan minda mereka tidak menjadi penghalang kepada proses penyembuhan dan pemulihan serta mempastikan mereka mengubah gaya hidup agar tidak mengundang serangan yang kedua,” kata Dr Azah Noor

Seks dan memandu selepas serangan angin ahmar

Sesetengah mangsa terlalu serius tentang keadaan mereka hingga berlagak seolah-olah hidup mereka sudah tidak berguna lagi walhal ia hanya menjejaskan kualiti hidup mereka.

Kebanyakan pesakit tidak mahu melakukan hubungan sek hingga boleh menjejaskan perkahwinan mereka dan membawa kepada penceraian.

Dr Noor Azah berkata memang ada batasan yang perlu di kekalkan tetapi mangsa angin ahmar tidak akan mengalami serangan angin ahmar dengan melakukan hubungan kelamin.

Ada juga yang enggan terus mahu memandu hinggakan PPUKM telah mengusahakan latihan memandu kepada mereka,” katanya.

Walaupun CRSC akan memastikan setiap perkara diambil kira untuk memberi peluang kepada pesakit dapat hidupan normal kembali, tetapi ia banyak bergantung kepada pesakit untuk kekal positif dan tidak berputus asa seolah-olah hidup mereka sudah tidak bermakna lagi.

CRSC berazam membantu pesakit untuk boleh hidup seperti sedia kala. Malah kini sudah terdapat pesakit yang mempunyai corak hidup yang lebih baik dari apa yang mereka lakukan sebelum diserang.

“Ada di antara pesakit yang tidak tahu tentang pemakanan sihat, senaman, atau apa maksud BMI (perbandingan antara tinggi dan berat badan yang ideal), tetapi selepas mengalami angin ahmar mereka mengamalkan gaya hidup yang sihat dan menjaga diri mereka dengan lebih baik,” kata Dr Noor Azah.