Inovasi Berlaku Pantas dalam Bidang Perubatan, kata Prof Morgan, penerima ijazah kehormat UKM

ISNIN, 09 OGOS 2010 16:13
Oleh Kuah Guan Oo

BANGI, 9 Ogos 2010 – Bidang Perubatan kini sedang menjalani suatu perkembangan amat pantas dengan wujudnya berbagai inovasi hingga ujud keadaan di mana sesuatu kaedah yang hari ini dianggap cekap dan selamat  tidak lagi akan dapat diterimapakai esok, demikian menurut seorang professor nuerosurgeri Australia.

Prof Dr Michael Kerin Morgan berkata selepas beliau pulang daripada berkhidmat di Mayo Clinic di Amerika Syarikat, di mana beliau telah mengikuti cara gurunya menjalankan pembedahan membuang tumbuhan di saluran urat otak, “kiranya guru saya itu masih hidup dan melihat apa yang saya lakukan beliau tidak akan mengenali cara pembedahan itu.”

“Namun begitu, saya percaya beliau akan faham dan bangga dengan perubahan yang berlaku,” ujar beliau semasa berucap menerima ijazah Kerhormat Doktor Falsafah semasa Konvokesyen UKM Sabtu lalu.

Prof Morgan yang dilantik sebagai Professor Pelawat Neurosurgeri di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) pada 1996 bertanggung jawab mengusahakan Unit Neurosurgeri  di PPUKM dijadikan sebagai pusat rujukan peringkat kebangsaan bagi pembedahan otak dalam negara.

Sejak perlantikannya itu, beliau telah melatih pakar bedah neurosurgeri PPUKM menjalankan pembedahan yang komplek.

Dalam ucapan penerimaannya, Prof Morgan berkata beliau berasa amat rendah diri dan terhormat menerima anugerah itu daripada sebuah universiti yang terkenal di dunia.

“Saya amat menghargai dan berbangga dengan pencapaian Universiti Kebangsaan Malaysia dan doktornya.”

Kepada ibubapa dan keluarga graduan, beliau berkata anak-anak mereka telah dididik untuk membawa perubahan kepada dunia. “Itulah tujuan sebuah universiti dan Universiti Kebangsaan Malaysia faham dan telah mencapai misi itu.

“Universiti Kebangsaan Malaysia adalah sebuah universiti yang unggul kerana ia telah berjaya dalam bidang pendidikan untuk mencapai matlamat ini,” katanya sambil merujuk kepada kejayaan UKM melahirkan sehingga 4,600 orang doktor perubatan.

“Anda harus berbangga dengan prestasi anak anda, malah lebih berbangga dengan cara anak anda telah disediakan untuk membawa perubahan kepada dunia.

“Anda patut diberi tahniah kerana anda telah mendidik dan menyokong anak anda untuk tujuan ini,” kata Prof Morgan kepada ibubapa dan keluarga  para graduan yang hadir pada majlis itu.

Prof Morgan juga memberitahu para graduan bahawa mereka telah memperolehi suatu keistimewaan yang sarat dengan tanggungjawab.

“Anda telah dipertanggungjawabkan untuk memberi  khidmat  terbaik.  Dalam bidang perubatan, ini membawa erti penjagaan yang cekap dan selamat kepada pesakit.”

Beliau juga mengingatkan lulusan doktor baru bahawa cabaran bagi mereka ialah mereka harus terus menerus belajar. “Universiti Kebangsaan Malaysia telah menyediakan anda dengan kemahiran untuk menjadi seorang pelajar seumur hidup. Ini harus menjadi cita-cita anda, untuk menjadi cekap, selamat dan selalu menimba ilmu.”

Prof Morgan menerima ijazah kedoktorannya daripada University of Sydney pada 1980 dan Fellowship of the Royal  Australasian College of Surgeons pada 1987. Beliau memperolehi Fellowship di Mayo Clinic (Department of Neurosurgery) pada 1988 dan dianugerahkan ijazah kedoktoran dalam Perubatan oleh University of Sydney pada 1991.

Prof Morgan memulakan kerjaya sebagai pensyarah kanan di University of Sydney pada 1989 dan dilantik sebagai professor dalam bidang neurosurgeri oleh University of Sydney pada tahun 1998 hingga 2006.

Pada tahun 2006 beliau telah dilantik sebagai Dekan, Australian School of Advanced Medicine, Macquarie University dan masih menyandang jawatan itu hingga kini.

Selain dari menyelia pelajar sarjana dan doktor falsafah, Prof Morgan juga sangat aktif melibatkan diri dalam pengajaran dan latihan sarjana kepakaran, terutama dalam bidang bedah otak.

Beliau telah menyediakan latihan neurosurgeri di Royal North Shore Hospital, Sydney (1992-2003) dan merupakan ahli lembaga dalam bidang neurosurgeri di Royal Australian College of Surgeons semenjak 1999.

Beliau juga sangat aktif dalam penerbitan dan telah menerbitkan lebih daripada 100 artikel dalam jurnal dan merupakan ahli lembaga editor untuk “Journal of Clinical Neuroscience” semenjak 1993.

Terdahulu daripada itu, Prof Dato’ Dr Lokman Saim, Dekan Fakulti Perubatan dan Pengarah PPUKM, dalam ucap jasanya berkata Prof Morgan adalah seorang Pakar Bedah Otak yang terkemuka di dunia.

Membedah otak bukan calang-calang pekerjaan kerana ia memerlukan orang seperti  beliau yang pintar, mempunyai kemahiran pembedahan yang luar biasa dan berkeperibadian penyabar dan sentiasa tenang.

Prof Morgan, katanya, telah memilih untuk memberi sumbangan yang khusus dan mendalam kepada perkembangan neurosurgeri di Malaysia, khususnya di UKM.

“Bermula apabila beliau dilantik sebagai Professor Pelawat di Jabatan Surgeri UKM pada 1996, beliau terus melatih pakar-pakar neurosurgeri UKM sehingga kini.  Ramai pakar-pakar neurosurgeri Malaysia juga dilatih beliau di Sydney.

“Setiap tahun beliau juga ke Pusat Perubatan UKM melakukan pembedahan-pembedahan tumor, aneurisma cerebral, pembedahan stroke dan ‘arteriovenous malformations’ yang komplek sambil mengajar dan membimbing pakar-pakar tempatan,” kata Prof Dato’  Lokman.

Beliau juga berkata kehadiran Prof Morgan di PPUKM dua hingga tiga kali setahun menjadikan Jabatan Surgeri UKM sebagai pusat rujukan pembedahan otak bagi kes-kes yang komplek dan mencabar.

Pernah satu ketika, apabila Prof Morgan diminta melakukan pembedahan otak yang kompleks ke atas seorang pesakit dari Singapura, beliau bersetuju melakukannya dengan syarat kes tersebut dirujuk dan dibawa ke PPUKM untuk beliau bedah. “Sesungguhnya, beliau adalah sebahagian dari warga UKM,”  katanya.

Prof Dato’  Lokman juga berkata Kuala Lumpur adalah kota kedua bagi Prof Morgan dan isterinya, Elizabeth, selepas Sydney, kota kelahirannya.

“Melalui persidangan, seminar dan ceramah yang banyak beliau sampaikan kepada pakar-pakar neurologi dan neurosurgeri di Kuala Lumpur, Kota Baru dan Pulau Pinang, beliau sememangnya guru kepada pakar-pakar neurosurgeri di Malaysia.”

Prof Morgan juga bertanggungjawab membangunkan Hospital Macquarie University, iaitu hospital universiti pertama Australia, dan melalui hubungan erat  antara UKM dan Macquarie University yang terpahat melalui MOU yang beliau pelopori, lebih ramai lagi pensyarah dan pakar-pakar muda UKM telah dan sedang menjalani latihan di Macquarie University, Sydney.

“Kini, bukan sahaja dalam bidang neurosurgeri, tetapi juga bidang-bidang orthopedik, audiologi, sains pertuturan dan biokimia,” tambah Dr Lokman.


Diterjemah oleh Kuan Guan Oo