Program Sarjana UKM-Universiti Yaman buahkan hasil

ISNIN, 25 OKTOBER 2010 15:19

Oleh Abdul Ghani Nasir
Foto oleh http://www.ust.edu/ar/

BANGI,  25 Okt.  2010 – UKM terus memahat namanya di seberang laut apabila 18 pelajar peringkat Sarjana bagi Program Kesihatan Masyarakat dan Pengurusan Hospital yang dianjurkannya dengan kerjasama Universiti Sains dan Teknologi Yaman (USTY), menerima ijazah mereka awal bulan depan.

Kejayaan kumpulan pertama pelajar pasca-siswazah dalam program itu memungkinkan UKM menubuhkan kampus cawangan antarabangsanya yang pertama di luar Malaysia, kata Timbalan Naib Canselor (Hal-Ehwal Akademik dan Antarabangsa) UKM  Prof.  Dato’  Ir Dr Hasan Basri.

Prof Hasan yang akan mewakili UKM pada konvokesyen USTY  dijadualkan pada 4 November depan, berkata ekoran kejayaan dua progam pengajian itu, UKM dan USTY merancang untuk mengembangkan bidang kerjasama mereka untuk meliputi pengajian pengurusan perniagaan, kejuruteraan, sains dan teknologi maklumat.

“Ini selaras dengan strategi UKM memberi fokus kepada pengajian pasca-siswazah. Kita memang ada kerjasama dengan beberapa universiti asing tetapi untuk Yaman ia tertumpu pada pengajian peringkat sarjana,” katanya kepada Portal Berita UKM.

Program kerjasama itu adalah sebahagian daripada usaha UKM membantu negara anggota Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) yang kurang maju tetapi ada sumber asli yang banyak yang masih belum dimajukan sepenuhnya.

Yaman mempunyai sumber manusia yang baik dan banyak simpanan minyak dan gas asli, namun ia agak terkebelakang dalam pendidikan terutama pendidikan tinggi. Cuma di peringkat sekolah rendah dan menengah pendidikan dijalankan dengan agak menyeluruh.

“Walau pun ia belum maju tetapi Yaman mempunyai potensi besar untuk berkembang,” katanya.

Yaman atau lebih khusus lagi golongan pedagangnya dari kawasan Hadramaut di Lautan Arab sememangnya mempunyai hubungan rapat dengan rakyat di rantau ini.

“Pedagang Yamanlah yang telah datang untuk menyebarkan syiar Islam kepada penduduk di negeri-negeri Melayu rantau ini pada zaman dulu sebelum kedatangan penjajah Eropah.

Sementara itu, Ketua Perunding Kesihatan Masyarakat, Pusat Perubatan UKM Cheras, Prof. Dr Noor Hassim Ismail, berkata 18 orang pelajar itu terdiri daripada doktor perubatan, doktor pergigian dan beberapa orang jururawat.  Mereka adalah golongan profesional yang sudah bekerja dan belajar secara sambilan.

Pengajian dijalankan selama 18 bulan merangkumi tiga semester dengan modul disediakan UKM dalam bidang kesihatan keluarga, pekerjaan dan persekitaran.

“Segala yang kita ajar itu akan disesuaikan dengan keadaan di Yaman. Kita turut memberi tumpuan kepada modul lebih khusus seperti modul pengurusan hospital dan ekonomi kesihatan,” jelasnya.

Mengenai tenaga pengajar, Prof. Noor Hassim berkata biasanya dua pakar  dari UKM akan berada di kampus di sana untuk mengendalikan kursus.

“Ini adalah satu pengalaman yang baik untuk pensyarah kita kerana mereka pergi ke tempat yang berbeza betul. Lainlah halnya jika mereka ke negara yang maju tentulah agak menyeronokkan.

“Keadaan di Yaman agak mundur dan antara negara yang miskin.  Namun dalam membantu memajukan bidang pendidikan tinggi Yaman ini apa yang kita utamakan adalah membuat amal jariah,” kata Prof. Noor Hassim.