Madu Gelam Makanan Pengawet Muda?

RABU, 23 JULAI 2014 08:46

Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Shahiddan Saidi

BANGI, 21 Julai 2014 – Madu Gelam, sejenis madu yang dihasilkan oleh sebuah ladang madu di Batu Pahat, Johor didapati mengandungi suatu bahan antioksidan yang boleh membantu memudakan atau sekurang-kurangnya melambatkan proses penuaan pada tikus.

Sekumpulan pelajar perubatan tahun akhir Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang melakukan penyelidikan terhadap khasiat madu itu membuat kesimpulan bahawa madu itu bertindak dengan enzim antioksidan dalam hati tikus yang digunakan semasa ujian mereka.

Ketua kumpulan penyelidik itu, Rasheena Abdul Rahim memberitahu Portal Berita UKM pada Mesyuarat Tahunan Penyelidikan Saintifik Mahasiswa Perubatan (MUASRM) 2014 bulan lalu di Kuala Lumpur bahawa mereka juga telah menguji  beberapa jenis madu tempatan yang lain seperti Tualang dan Manukar dan mendapati madu Gelam mempunyai hasil terbaik.

Rasheena berkata madu Gelam popular di Batu Pahat yang dihasilkan ladang itu sejak beberapa tahun lalu. Pelbagai jenis madu dihasilkan oleh spesies lebah yang berbeza.

Beliau berkata proses penuaan dikaitkan dengan ketidak seimbangan antara spesies oksigen reaktif dan antioksidan, yang mengakibatkan tekanan oksidatif hingga menyebabkan kerosakan oksidatif, iaitu penuaan.

Madu Gelam diketahui mempunyai sebatian fenolik yang lebih tinggi yang boleh mengurangkan kerosakan oksidatif dan boleh terbalikkan proses penuaan. Kajian mereka bertujuan untuk mengetahui kesan madu Gelam terhadap status oksidatif dalam mitokondria hati tikus tua.

Fenol adalah kelas sebatian kimia yang mengandungi kumpulan hidroksil (-OH) terikat terus ke kumpulan hidrokarbon aromatik. Oleh sebab ia terdapat dalam makanan manusia dan tumbuh-tumbuhan yang digunakan dalam perubatan tradisional daripada beberapa budaya, peranan hidroksil dalam kesihatan manusia dan penyakit kini menarik perhatian para penyelidik.

Dua lagi ahli pasukan itu Heng Seng Kee dan Su Wei Lam telah melakukan ujian dari ekstrak beberapa jenis madu lain.

Heng berkata mereka mendapati madu Gelam meningkatkan aktiviti Glutathione Peroksidase atau GPx – nama umum bagi satu kumpulan dengan aktiviti enzim peroksidase yang berperanan utama biologi untuk melindungi organisma daripada kerosakkan oksidatif.

Beliau berkata fungsi biokimia glutation peroksidase adalah untuk mengurangkan hydroperoxides lipid untuk alkohol yang sepadan dan untuk mengurangkan pembebasan hidrogen peroksida kepada air.

Seorang lagi penyelidik, Su berkata madu Gelam seolah-olah telah bertindak dengan aktiviti enzim antioksidan dalam mitokondria hati kedua-dua tikus muda dan tua. Walau bagaimanapun, kesan itu lebih nyata dan menonjol dalam tikus muda.

Beliau berkata sejumlah 24 tikus Sprague Dawley-telah digunakan dalam penyelidikan mereka.