ExxonMobil Sampaikan Sumbangan Kepada Dua Program Mempromosi Sains Dan Matematik

RABU, 18 JUN 2014 11:24

Oleh Nurul Haziqah Abdul Halim
Foto Shahiddan Saidi

BANGI, 12 Jun 2014 – Belia negara ini dinasihati menguasai Sains dan Matematik, dua mata pelajaran untuk maju di sekolah tetapi juga untuk kepentingan masa hadapan mereka.

Menteri Pendidikan II Dato’ Seri Idris Jusoh, berkata ditambah dengan mata pelajaran Teknologi dan Kejuruteraan, subjek-subjek itu adalah mata pelajaran utama yang diberi tumpuan di sekolah-sekolah seluruh negara untuk memupuk minat dan semangat cintakan sains.

Beliau berkata demikian di upacara penyampaian cek oleh syarikat ExxonMobil di Kompleks PERMATAPintar Negara di sini hari ini. Cek itu adalah untuk membiayai dua progam sains, Cabaran Sains Kebangsaan (MSN) dan Matematik Olympiad Antarabangsa (IMO).

Cabaran Sains Negara (MSN) adalah suatu pertandingan sains anjuran Akademi Sains Malaysia (ASM) dengan sokongan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dan Kementerian Pendidikan Malaysia.

Derma itu juga adalah untuk menaja enam orang pelajar sekolah menengah, Anzo Teh Zhao Yang, Justin Lim Kai Ze, Bagaimana Yi Su, Tan Kin Aun, Yeoh Zi Song dan Khong Yi Kye yang akan mewakili Malaysia pada pertandingan IMO 2014 di Cape Town, Afrika Selatan nanti.

Mereka sebelum ini telah memenangi tiga pingat perak dan tiga gangsa dalam pertandiangan Asian Pasific Mathematics Olympiad (APMO) baru-baru ini.

Idris berterima kasih kepada ExxonMobil kerana terus menyokong kedua program itu dan berharap ia akan memberi inspirasi kepada syarikat-syarikat lain untuk menyokong program pendidikan dan aktiviti belia demikian.

“Tahniah dan semoga berjaya dalam cabaran yang anda akan hadapi dalam pertandingan itu nanti. Tugas itu tidak mudah sebagaimana juga tidak mudah untuk dipilih mewakili negara daripada lima belas ribu peserta,” kata Pengerusi dan Presiden ExxonMobil di Malaysia See Kok Yew.

Beliau berkata sebagai sebuah syarikat berasaskan teknologi, ExxonMobil percaya subjek STEM (sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik) adalah asas untuk mencapai kemajuan sosio-ekonomi sesebuah negara.

Pembelajaran subjek itu penting supaya keperluan teknologi Malaysia yang semakin meningkat dapat dipenuhi.

See juga mengingatkan pelajar yang akan mewakili Malaysia bahawa selain dari berusaha untuk memenangi pertandingan itu, ia juga satu platform bagi mereka untuk berkenalan dan membina hubungan dengan peserta dari pelbagai negara lain yang menyertainya.

Dato’ Seri Idris kemudiannya telah menyerahkan sijil pemenang APMO kepada keenam pelajar itu.