Fotovoltan

1. Bangunan Bersepadu Fotovoltaik (BIPV)

Teknologi fotovoltaik mempunyai potensi jangka panjang yang penting untuk membekalkan tenaga mampan untuk keperluan di dunia. Fotovoltaik bersifat senyap, bersih dalam operasi, sangat dipercayai, penyelenggaraan yang rendah dan amat teguh, dengan jangkaan hayat sekurang-kurangnya 20 atau 30 tahun. Mereka juga sangat modular dan boleh disesuaikan untuk banyak lokasi atau mudah dilanjutkan. Sumebr elektrik daripada tenaga suria juga boleh menggantikan penggunaan bahan api fosil dengan memberi banyak faedah kepada alam sekitar. Tenaga yang terlibat dalam pembuatan panel boleh cepat diambil-alih oleh tenaga yang dihasilkan oleh panel fotovoltaik. Salah satu aplikasi yang paling menarik ialah penggunaan fotovoltaik pada bangunan, yang dikenali sebagai Bangunan Bersepadu Fotovoltaik atau BIPV. Kajian ke atas BIPV termasuklah strategi untuk mengurangkan kos jangka panjang dan integrasi seni bina yang inovatif dalam bangunan.

 

2. Sistem Penghasilan Hidrogen Suria

Elektrolisis adalah teknologi yang paling maju untuk menghasilkan hidrogen daripada air, yang boleh dikendalikan dengan menggunakan tenaga suria. Hidrogen telah dianggap sebagai sumber bahan api di masa depan. Produk pembakaran hidrogen adalah air, yang boleh dikitar semula bagi penghasilan hidrogen melalui elektrolisis. Hidrogen boleh ditukar terus menjadi tenaga elektrik dalam sel-sel bahan api, enjin diubahsuai IC yang boleh berjalan dengan kuasa hidrogen dan tumbuh-tumbuhan boleh menggunakan wap yang dihasilkan dalam penjana wap hidrogen, pada waktu beban puncak. Malah kapal terbang sedang dibangunkan untuk diterbangkan dengan menggunakan hidrogen cecair, yang amat berfaedah kerana kandungan tenaga yang tinggi mengikut berat. Hidrogen akan dikumpulkan, disimpan dan diedarkan kedua-dua gas dan cecair sebagai bahan api bebas pencemaran yang boleh ditukar kepada bentuk tenaga lain di tahap kecekapan tinggi. Komponen utama adalah panel fotovoltaik, bateri simpanan tenaga, pengatur voltan, electrolyzer dan tangki simpanan hidrogen.

SolarHydrogenProduction1   SolarHydrogenProduction2

3. Rumah Eko Hidrogen Suria

Sistem tenaga masa depan bakal mempunyai tenaga yang lebih bersih, lebih cekap, fleksibel dan boleh dipercayai berbanding dengan sistem tenaga hari ini bagi memastikan keselamatan tenaga dan daya maju alam sekitar di Malaysia. Hidrogen adalah bentuk yang bersih dan mampan tenaga yang boleh digunakan dalam aplikasi mudah alih dan pegun malah ia adalah jawapan bagi memenuhi banyak keperluan tenaga kita di samping mengurangkan (dan akhirnya menghapuskan) karbon dioksida dan pelepasan gas rumah hijau. Selain itu, hidrogen adalah unsur yang paling banyak di alam semesta, yang membentuk lebih 90 % daripada semua perkara. Rumah Eko Hidrogen Suria menggabungkan tenaga yang rendah, ciri-ciri seni bina teduhan, pencahayaan siang dan pergerakan udara pasif di samping sistem pengeluaran hidrogen suria. Ini adalah hasil gabungan yang akan membuka jalan kepada futuristik mampan, mesra alam dan bioklimatik rumah kediaman. Sinaran matahari yang terkena panel fotovoltaik akan menukarkan tenaga suria kepada tenaga elektrik. Elektrik ini akan digunakan untuk menjalankan sebuah electrolyzer yang membelah air kepada hidrogen dan oksigen. Gas oksigen disalurkan ke atmosfera dan gas hidrogen yang disimpan di dalam tangki simpanan. Hidrogen yang boleh digunakan untuk menjalankan sel bahan api, dapur memasak dan dandang untuk sistem penyerapan penyaman udara. Panel fotovoltaik menjana elektrik dan boleh disambungkan kepada grid jika tangki hidrogen telah penuh atau tiada peralatan di atas beroperasi.

SolarHydrogenEcoHouse

4.  Sistem Pengepam Air 1.2 kWp Fotovoltaik

Sistem ini merupakan satu projek bersama dengan NEDO, Jepun. Ia terdiri daripada tatasusunan PV suria, pembalik dan set pam/motor. Susunan PV terbina daripada 28 modul PV disusun dalam empat baris disambung secara selari, setiap baris mengandungi tujuh modul disambung bersiri. Pam/motor adalah jenis yang boleh tenggelam yang direka untuk perkhidmatan yang lama. Data yang dikumpul adalah radiasi suria, suhu persekitaran dan suhu air, data output tatasusunan, data output penyongsang dan data prestasi seperti kadar aliran air, turus luahan dan isipadu air yang dipam. Prestasi keseluruhan sistem adalah 8%.

PhotovoltaicWaterPumping

5. Pengesan Cahaya Matahari Automatik Paksi Tunggal Berkos Rendah

Pengesan cahaya matahari adalah peranti yang digunakan dalam mengesan pergerakan matahari di mana ia sentiasa menghadapi serenjang kepada matahari. Suria (pemanasan / PV) modul atau tatasusunan, dipasang dengan pengesan cahaya matahari ini adalah untuk mendapatkan sinaran yang optimum dari matahari untuk memaksimumkan kuasa keluaran. Pengesan cahaya matahari automatik paksi tunggal berkos rendah boleh menjejaki sinaran suria dengan ketepatan yang lebih baik telah dibina. Reka bentuk sistem pengesanan ini adalah sangat mudah dengan keperluan penyelenggaraan yang rendah. Selain itu, ia mampu menyokong kawasan permukaan yang lebih berat dan lebih besar modul suria (PV & pemanasan), tanpa mengira saiz tracker itu.

SunlightTracker1

6. Kereta Suria

Kereta suria UKM mempunyai kapasiti panel fotovoltaik berkuasa 750 W. Penyelidikan dalam aplikasi kereta suria termasuklah aerodinamik badan kereta, penggunaan bahan dengan kekuatan yang tinggi dan ringan, pengurusan tenaga dan sistem kawalan, dan reka bentuk komponen casis. Kereta ini telah menyertai beberapa siri pelancongan kereta suria dan berjaya mendapat tempat sepuluh teratas dalam dua perlumbaan yang telah disertainya.

SolarCar