Taman Inovasi Teknologi Tenaga Hijau

1. Pengumpul Suria Terma Fotovoltaik (PVT)

PVT merujuk kepada pengumpul suria haba yang menggunakan sel-sel PV sebagai sebahagian daripada plat penyerap. Sistem ini menghasilkan kedua-dua tenaga haba dan elektrik pada masa yang sama. Bilangan sel-sel fotovoltaik dalam sistem ini boleh diselaraskan mengikut permintaan beban tempatan. Dalam sistem terma suria konvensional, tenaga elektrik luaran diperlukan untuk mengalirkan bendalir yang melalui sistem tersebut. Keperluan untuk sumber elektrik luaran boleh dihapuskan dengan menggunakan sistem hibrid ini. Dengan reka bentuk yang sesuai, kaedah ini boleh menghasilkan sistem pengumpul suria mampu diri yang tidak memerlukan tenaga elektrik luaran untuk menjalankan sistem ini. Udara mengalir melalui saluran yang pertama ditubuhkan oleh penutup kaca dan panel fotovoltaik . Seterusnya ia memasuki saluran kedua dibentuk oleh plat belakang dan panel fotovoltaik. Saluran pertama mempunyai penumpu parabola kompaun untuk memfokuskan sinaran suria. Saluran kedua mempunyai sirip yang memindahkan haba dari panel fotovoltaik. Susunan aliran dan penumpu parabola kompaun serta sirip akan meningkatkan penyingkiran haba dari panel fotovoltaik dan akan meningkatkan kecekapan sistem. Hasil uji kaji menunjukkan sistem output yang menghasilkan tenaga haba dan elektrik telah diperbaiki dengan meggunakan sistem dua pas berbanding dengan sistem satu pas. Ia juga telah menunjukkan bahawa sistem yang bersirip sentiasa melakukan lebih baik berbanding dengan konvensional pengumpul plat rata. Peningkatan kecekapan daripada 8 % kepada 14 % jika sirip dengan ketumpatan 0.32 cm-1 ditambah dengan penyerap plat-rata.

ThermalSolarCollectors

2. Sistem Fotovoltaik Sambungan-Grid

Sistem fotovoltaik menukarkan cahaya matahari kepada arus elektrik secara langsung. Terdapat dua jenis sistem fotovoltaik untuk membina aplikasi ini. Jenis ini adalah sistem berdiri sendiri dan sistem grid yang berkaitan. Seperti nama mereka membayangkan, sistem ini dibezakan oleh interaksi mereka dengan utiliti elektrik. Oleh kerana sistem yang berdiri sendiri tidak berkaitan dengan utiliti, segala tenaga elektrik yang tidak digunakan oleh beban di tapak mesti disimpan atau disebarkan. Dengan sistem grid yang berkaitan, tenaga elektrik yang berlebihan ini boleh disambungkan kembali ke grid.

IMG_1657

3. Pengesan Titik Kuasa Maksimum Suria Panel (MPPT)

Pengesan titik kuasa maksimum suria panel adalah komponen sistem fotovoltaik yang mengendalikan pelbagai fotovoltaik pada titik kuasa maksimum. Titik kuasa maksimum bergantung pada suhu sel dan tahap penebat ini. Oleh itu, pengesan titik kuasa maksimum (MPPT) dilaksanakan untuk mengawal perubahan ciri-ciri semasa voltan dalam panel suria. Objektif kajian ini adalah untuk memastikan bahawa sistem PV beroperasi berhampiran dengan titik kuasa maksimum apabila ia tertakluk kepada perubahan disebabkan oleh keadaan persekitaran tropika; untuk menyediakan tenaga yang tinggi kecekapan penukaran dalam kereta suria bagi sistem penukaran kuasa elektrik; untuk mengekalkan penjejakan untuk pelbagai variasi dalam keadaan persekitaran tropika; dan untuk menyediakan satu antara muka output yang serasi dengan keperluan bateri mengecas.

 

4. Sistem Hibrid

Sistem hibrid adalah satu cara yang sangat berkesan bagi penjanaan tenaga. Bentuk yang berbeza daripada sumber tenaga yang boleh digabungkan. Sistem hibrid fotovoltaik angin telah dibangunkan. Sistem ini terdiri daripada empat 60 Wp panel fotovoltaik, 60 W turbin angin, pengecas – pengawal untuk mengawal mengecas dan nyahcas bateri dan sebuah bank bateri untuk menyimpan tenaga elektrik yang dihasilkan untuk kegunaannya.

HybridSystems

Galeri: Koleksi Produk Inovatif