Alumni UKM Anak Sabah dan Labuan Julang Nama UKM

01
Oleh: Abd Razak Hussin
Foto: Izwan Azman

BANGI, 18 Dis 2015 – Alumni UKM Anak Sabah dan Labuan yang kini bertaburan di negeri Sabah sendiri, negeri-negeri lain di Malaysia dan di peringkat antarabangsa ternyata sedang menjulang nama UKM, alma mater mereka.

Mereka yang terdidik di UKM dalam pelbagai bidang membuktikan bahawa UKM adalah sebuah universiti yang mampu mengangkat kedudukan rakyat kepada tahap pendidikan tinggi yang membolehkan mereka menabur bakti dimana sahaja mereka berada, kata  Datuk Rozman Datuk Hj Isli, Ahli Parlimen Labuan.

Datuk Rozman menegaskan demikian semasa menyempurnakan Majlis Pelancaran Persatuan Alumni UKM Sabah dan WP Labuan di Kota Kinabalu pada 29 Nov lalu.

Beliau juga adalah penasihat persatuan berkenaan yang sudah pun diluluskan pendaftarannya oleh Pendaftar Pertubuhan Malaysia.

Beliau mengharapkan lebih ramai alumni menjadi ahli persatuan bagi membolehkan interaksi dan perhubungan lebih erat diwujudkan.

Menerusi perhubungan itu, tentu sekali memudahkan pelbagai aktiviti dapat dirancang dan dilaksanakan termasuk membantu UKM membina lebih banyak kejayaan.

Seramai 150 orang alumni hadir dalam majlis berkenaan. Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Pelajar & Alumni) UKM, Prof Datin Noor Aziah Mohd Awal yang turut hadir menyatakan kebanggaan UKM terhadap alumninya yang kini menerajui pelbagai agensi kerajaan dan swasta selain menceburi bidang perniagaan.

Beliau juga meminta para alumni tidak melupakan universiti yang telah mendidik mereka dengan menentukan apakah sumbangan yang boleh diberikan kepada UKM sama ada dari segi idea, kepakaran dan kewangan.

Bagi Pengerusi Persatuan Alumni UKM (Sabah & WP Labuan), Datuk Haji Almain Ajirul, majlis berkenaan amat bermakna kerana inisiatif untuk menubuhkan persatuan tersebut sudah lama digerakkan.

Namun hanya baru-baru ini, hasrat tersebut dapat menjadi kenyataan. Beliau juga berharap, dengan penyertaan lebih ramai alumni akan menjadikan persatuan lebih berjaya.ukmnewsportal-bm
02

03