Dua Buku dilancar Sempena Hubungan Diplomatik Argentina-Malaysia


Oleh : Radzuan Ghazali
Foto : Ikhwan Hashim  

Dua buah buku telah dilancarkan sempena Majlis Sambutan Ulang Tahun ke-50 Hubungan Diplomatik Malaysia-Argentina anjuran Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS), Universiti Kebangsaaan Malaysia (UKM) yang diadakan baru-baru ini di Bilik Majlis, Bangunan Pentadbiran, UKM Bangi.

Dua buah buku tersebut ialah Alif: Koleksi Cerpen Jorge Lis Borges oleh Zakaria Ali dan Sejarah Argentina Abad Ke-20 oleh Mohd Firdaus Abdul Jabbar dan Rashila Ramli.

Majlis tersebut disempurnakan oleh Setiausaha Bahagian Amerika, Kementerian Hal-ehwal Hubungan Luar Malaysia, Datuk Kennedy Jawan.

Datuk Kennedy dalam ucapan perasmiannya berkata, hubungan antara Malaysia dan Argentina telah lama terjalin dalam pelbagai bidang malah perlu diperkukuhkan lagi bagi manfaat bersama.

Katanya, penerbitan dua buah buku ini mencerminkan bahawa masyarakat Malaysia juga ingin mengetahui dengan lebih lanjut kisah yang menjadi lagenda kepada penduduk Argentina.

“Saya percaya langkah positif dapat dirangka dan dilaksanakan antara kedua belah pihak khususnya UKM untuk menarik lagi ramai ahli akademik dari negara Agentina mengetahui lebih lanjut tentang negara ini amnya dan UKM khasnya dalam jalinan sosio budaya.

“Harapan saya, hubungan kedua belah pihak antara UKM dan institusi lain dapat diperatkan kerjasama dan saling bertukara fikiran dalam pelbagai aspek,” katanya.

Hadir sama di majlis tersebut adalah Duta Besar Argentina ke Malaysia, TYT Manuel Jose Balaguar Sales, Timbalan Naib Canselor Hal-ehwal Penyelidikan dan Inovasi UKM, Prof Dr Mohd Ekhwan Toriman dan Pengarah Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS), Prof Datuk Dr Rashila Ramli.