Industri Applikasi Sosial Semakin Penting

01
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Pusat Komunikasi Korporat

BANGI, 2 November 2015 – Lebih individu celik teknologi dan profesional teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) diperlukan untuk menghasilkan ‘aplikasi hebat’ untuk membantu Malaysia mencapai status negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

Permintaan dalam negara terhadap aplikasi untuk komputer dan telefon mudah alih semakin meningkat tetapi tidak banyak perisian ciptaan anak Malaysia, kata Prof Dr Tengku Mohd Tengku Sembok dalam ucap balasnya setelah dianugerahkan gelaran Profesor Emeritus oleh Fakulti Teknologi Sains Maklumat (FTSM ) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini hari ini.

Menurut beliau, terdapat pasaran yang semakin besar untuk peranti dan aplikasi yang mengubah kehidupan kita yang bergabung internet perkara (IOT), Big Data, Realiti Maya (VR) dan kecerdasan buatan (AI).

“Kita perlu lebih banyak aplikasi untuk keadaan yang berbeza, seperti ‘aplikasi hebat’ Google, Yahoo dan Youtube.

“Jika kita mempunyai industri sedemikian, kita akan dapat menyerap  beribu-ribu graduan ICT yang UKM dikeluarkan. Buat masa ini kebanyakan aplikasi VR adalah untuk permainan. Pada pendapat saya VR dan aplikasi media sosial semakin penting untuk kita.

“Aplikasi sosial akan menjadi  ‘aplikasi hebat’ yang akan menarik minat orang ramai terhadap realiti maya,” beliau ramalkan.

Prof Emeritus Dr Tengku Mohd, yang meripakan bekas dekan FTSM, berkata masyarakat madani pada masa terdekat akan menggunakan semua teknologi tersebut secara berkelompok dalam telefon mudah alih atau produk boleh pakai.

Selain itu, beliau yang kini Profesor Sains Komputer di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia sempat berjenaka mengenai ICT untuk seorang bapa.

“Ada yang mengatakan anda memerlukan sekurang-kurangnya empat orang anak; salah satu yang menjadi doktor dan menjaga kesihatan anda, satu lagi seorang akauntan yang menjaga kewangan anda, satu lagi yang menjadi Ustaz untuk keperluan rohani anda, dan akhir sekali seorang saintis komputer yang menjaga laman media sosial anda,” ujar beliau.ukmnewsportal-bm
02