Institusi Bebas Penting Bagi Lindungi Amalan Semak Dan Imbang – Forum

1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Pix Ikhwan Hashim dan Izwan Azman

BANGI, 25 Ogos 2015 – institusi yang membentuk pelbagai cabang kerajaan perlu bebas dan dapat menjalankan tugas-tugas mereka tanpa rasa takut atau pilih kasih.

Perlembagaan Persekutuan telah cukup menyatakan dengan jelas pengasingan kuasa antara pelbagai cabang tanpa memajukan kepentingan tertentu atas pihak yang lain, kata Presiden Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), Tunku Zain Al’-Abidin Tuanku Muhriz .

 Tunku Zain Al-‘Abidin berkata bahawa Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman, telah menyatakan dengan jelas corak  negara pengasas membayangkan, namun Malaysia kini telah menyimpang dari demikian.

“Seperti yang kita lihat pada tahun-tahun kebelakangan ini, artikel tertentu dalam Perlembagaan telah tertakluk kepada tafsiran yang berbeza. Objektif tafsiran ini yang berbeza adalah untuk mengukuhkan tuntutan pihak-pihak tertentu,” kata Tunku Zain Al-‘Abidin dalam ucaptama pada forum anjuran Majlis Profesor Negara (MPN) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini hari ini.

 “Kata-kata yang telah diambil di luar konteks seolah-olah berhujah bahawa tujuan negara ini, dan misi institusi, adalah untuk memajukan kepentingan tertentu – yang sangat berbeza maknanya – mengatasi pihak  yang lain,” katanya pada Program Advokasi Ilmuwan bertajuk ‘Sistem Pemerintahan Malaysia Rapuh?’

“Saya percaya bahawa kerajaan tidak rapuh kerana para pengasas negara  telah menjelaskan cukup baik dalam perlembagaan, bahawa perlu ada kefahaman yang meyakinkan dari segi naratif institusi kita dan Perlembagaan Persekutuan,” katanya

Tunku Zain Al-‘Abidin berkata bagi Malaysia maju ke hadapan, negara perlu memahami niat pengasas sepenuhnya untuk negara, dan menggunakannya sebagai titik permulaan.

Seorang lagi ahli panel, Ketua Kluster Tadbir, Undang-undang dan Pengurusan Awam (MPN) Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood mengulas mengenai ucaptama Tunku Zain Al-Abidin dan bersetuju bahawa pelbagai cabang kerajaan harus bebas dan tidak berat sebelah dalam menjalankan tugas mereka.

“Sebagai contoh, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu benar-benar bebas dan ahli-ahlinya dipilih oleh parlimen tanpa gangguan daripada cawangan eksekutif.

“Hari ini kita benar-benar memerlukan institusi dapat menjalankan tanggungjawab mereka tanpa rasa takut diancam oleh cawangan eksekutif.

“Setiap institusi diberi kuasa oleh Perlembagaan untuk memainkan peranan sebagai pihak yang mengimbangi satu sama lain. Jika diukur dari segi skala, UK berada di tahap lapan daripada keseluruhan jumlah 10 mata manakala Malaysia pada tahap enam,” kata Prof Nik Ahmad Kamal.

Seorang lagi anggota panel Prof Madya Dr Shamrahayu Abd Aziz, dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) melahirkan keyakinan yang lebih terhadap institusi-institusi yang bertindak sebagai semak dan imbang di negara ini, memberikan mereka tahap tujuh.

“Persepsi bahawa kerajaan sedia ada telah gagal tidak tepat sepenuhnya kerana ia sengaja dicipta oleh orang tertentu yang mempunyai keinginan untuk merampas kuasa daripada kerajaan yang sedia ada.

“Kerajaan sekarang tidak gagal sepenuhnya kerana dalam banyak hal, kita telah berjaya dan harus berbangga dengan kejayaan ini,” katanya.

Pensyarah undang-undang di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Prof Datuk Dr Sheikh Hussein Abd Rahman Al Amudi bersetuju bahawa sistem kerajaan berlandaskan Perlembagaan telah terbukti berdaya tahan dalam era kemerdekaan dan selepas merdeka yang diketuai oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan Tun Abdul Razak Hussein.

Pensyarah UKM, Prof Dr Mohd. Rizal Mohd Yaakop berkata bahawa orang ramai akan mempunyai keyakinan yang lebih terhadap badan-badan pengawasan seperti Jawatankuasa Terpilih Parlimen dan Jawatankuasa Kira-kira jika anggota mereka telah dipilih berdasarkan  keseimbangan antara  Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

Prof Mohd Rizal juga mencadangkan Indeks Politik untuk mengukur persepsi orang ramai terhadap kerajaan.

Forum ini telah dipengerusikan oleh pengacara RTM Sayed Munawar Sayed Mustar dan disiarkan secara langsung oleh badan penyiaran tersebut.ukmnewsportal-bm
2

3