Jadikan Piawaian Halal Malaysia Diguna Pakai Seluruh Dunia – Pak Lah

Untitled-1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Shahiddan Saidi

BANGI, 29 Julai 2015 – Malaysia perlu bertindak pantas untuk merebut  kembali peranan utama dalam usaha untuk menjadi hab Halal Antarabangsa dan pusat untuk Kewangan Islam.

Pada suatu masa dahulu Negara ini terkehadapan dalam membangunkan penyelidikan dan pensijilan Halal, tetapi inisiatif itu terlepas apabila ia enggan bertindak balas kepada negara-negara lain yang berminat untuk mencontohi Malaysia dalam bahan makanan dan perubatan yang mematuhi Hukum Syariah, kata Perdana Menteri kelima Tun Abdullah Ahmad Badawi.

“Jika kita cepat bertindak balas kepada permintaan Singapura, Indonesia, Thailand dan China untuk mendapatkan bantuan dalam pemiawaian  Halal, kita dapat menjadi pemimpin dunia dalam bidang itu dan sistem kita akan menjadi standard dunia,” kata Tun Abdullah semasa melancarkan Persidangan Kebangsaan dan Ekonomi dan Kewangan Islam (CMIEF) di sini hari ini.

Beliau berkata Malaysia terlepas peluang dan menjadi leka dengan kejayaan yang dicapai dalam memajukan industri produk Halal dan perkhidmatan kewangan yang mematuhi Hukum Syariah.

” Tidak tahulah apa sebabnya kita tidak membalas permintaan mereka. Jadi, Thailand teruskan sendiri dengan pensijilan Halal. Singapura juga memohon kerjasama kita, tetapi kita lambat tindak balas. Jika kita lambat untuk membalas, kita akan ketinggalan. Kita mesti bersama-sama betusaha. Kita tidak mempunyai kata sepakat,” katanya kepada lebih daripada 30 penyelidik dan ahli akademik yang mengambil bahagian dalam persidangan dua hari itu anjuran  bersama oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Beliau menggesa pihak berkuasa yang berkaitan – termasuk penyelidik saintifik – untuk bekerjasama dengan rakan-rakan antarabangsa mereka dalam menjadikan Malaysia sebagai hab Halal yang terbaik di dunia.

Beliau berkata, walaupun Malaysia masih mungkin menjadi pemimpin dunia dalam produk makanan Islam, terdapat banyak negara-negara lain yang bersaing untuk pasaran global yang semakin meningkat.

“Mengapa tidak menjadikan Malaysia sebagai hab latihan perniagaan yang mematuhi Syariah? Halal bukan sahaja dari segi agama, tetapi juga kualiti.

“Terdapat kuasa pasaran yang kuat yang wujud pada masa kini di dunia. Mengapa tidak mengeluarkan semua produk Halal terutamanya makanan. Kita tidak boleh melakukannya bersendirian kerana terdapat banyak isu-isu seperti penyeragaman pensijilan akibat globalisasi. Terdapat pelbagai sijil Halal yang dikeluarkan oleh banyak negara. Isu pelbagai pihak berkuasa juga merumitkan urusan penyeragaman,” tegur beliau.

Beliau menyatakan bahawa jika negara lain menerima pakai piawaian Malaysia dalam pengeluaran, pengendalian, pemprosesan dan pembungkusan, produk tempatan akan berdaya maju di peringkat antarabangsa. Ia juga perlu mematuhi dengan agensi-agensi antarabangsa yang lain yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Mantan Perdana Menteri itu menegaskan bahawa industri produk Halal dan Kewangan Islam telah disepadukan ke dalam ekonomi Islam, tetapi ekonomi dunia Islam amat memerlukan usahawan Islam.

Turut hadir pada majlis pelancaran tersebut Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Prof Dato’ Dr Mazlin Mokhtar, Ketua Pengarah JAKIM Dato’ Hj Othman Mustapha dan Pengarah Institut Islam Hadhari (HADHARI) Prof Dato’ Dr Hj Mohd Yusof Othman.

Persidangan itu ditaja bersama oleh Pusat Penyelidikan Ekonomi dan Kewangan Islam (EKONIS) UKM, Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, Hadhari dan Persatuan Alumni Sahabat Ekonomi Islam.

Tun Abdullah turut melancarkan penerbitan berkala Sahabat EKONIS UKM pada majlis tersebut.ukmnewsportal-bm
1

2