Kehidupan Halal Ganti Tamadun Barat – Ahli Akademik Jepun

fasfa
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto:  Kyoto University, Shahiddan Saidi

BANGI, 1 Oktober 2015 – Masyarakat antarabangsa memerlukan kebangkitan tamadun Islam dengan ‘Kehidupan Halal’ kerana model tamadun Barat sudah usang.

Falsafah Kehidupan Halal adalah falsafah musyawarah , kata Prof Dr Kosugi Yasushi, Pengarah Institut Hadhari bagi Pengajian tamadun Islam (Hadhari-KU) di Kyoto University.

Tamadun yang benar-benar global boleh dicapai hanya dengan pembaharuan semasa, yang menyingkir sistem nilai hegemoni Barat, kata Prof Kosugi dalam ucaptama pada Simposium Antarabangsa ke-6 mengenai Islam, Tamadun dan Sains (ISICAS 2015) di sini pada 29 September lalu.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Prof Madya Dr Shinsuke Nagaoka kerana beliau tidak dapat hadir pada simposium dua hari ini.

Islam adalah pilihan utama di antara tamadun yang bakal menjadi alternatif, kata Prof Kosugi yang juga Dekan Pusat Pengajian Siswazah Kawasan Pengajian Asia dan Afrika Kyoto University.

“Tamadun moden dengan asal-usul Barat tidak menawarkan formula pelbagai tamadun, tetapi ia cuba untuk menguasai seluruh dunia dengan nilai-nilai sendiri dan kriteria. Pendek kata, ia mengikuti hegemoni Barat, bukannya mewujudkan dunia berbilang tamadun yang harmoni.

“Ia telah merebakkan sistem kapitalis, dan pragmatisme materialistik  kepada seluruh dunia, serta mempromosikan kekejaman kepentingan diri.  Walaupun kecekapan dan keupayaannya tidak dapat dinafikan, kejahatan dan kemerosotan etika yang ia mewujudkan juga tidak dapat dinafikan,” jelas beliau.

Beliau menegaskan bahawa masalah akibatnya jelas kelihatan seperti,  pemanasan global, pemusnahan ekologi, jurang yang semakin melebar antara golongan kaya dan miskin, perkembangan berlebihan pasaran kewangan yang tidak terkawal jauh lebih besar daripada ekonomi sebenar, konflik ketenteraan yang berlarutan dengan jumlah pelarian mencapai tahap tertinggi dalam rekod sejarah, dan lain-lain lagi.

Namun ada banyak perspektif lain, dan banyak idea-idea untuk reformasi itu, kata mualaf akademik Jepun tersebut.

“Falsafah Islam mengenai Hidup Halal memberi jawapan dengan jelas dan muktamad: Hanya apa yang Allah kehendaki wujud. Jadi, setiap manusia mempunyai penyebab universal ontologi yang mencipta dia.

 “Ekonomi Islam adalah satu lagi domain penting. Ekonomi Islam menghapuskan riba dan unsur-unsur Haram, dan bertujuan untuk mewujudkan aktiviti ekonomi dalam sempadan Halal yang ditetapkan.

“Dalam hal ini, ekonomi Islam boleh digelar sebagai Ekonomi Halal,” katanya.

Tambahnya, Islam mengajar bahawa kehidupan yang Halal sama sekali  sentiasa ceria di bawah undang-undang syariah, yang sangat berbeza daripada sistem kapitalis yang mementingkan diri.

Hadhari-KU ditubuhkan di Universiti Kyoto, pada 1 April, 2015, selepas perasmian pejabat pada Mei 2014, oleh mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi.

“Nama  ‘Hadhari-KU’ bermakna ia adalah sebahagian daripada apa yang kita panggil ‘Rangkaian Global Hadhari’,  yang beribu pejabat di Institut Islam Hadhari, Universiti Kebangsaan Malaysia, atau Hadhari-UKM,” katanya.

Prof Kosugi, seorang mualaf, memuji Hadari-UKM yang menyediakan pandangan yang lebih progresif mengenai Tamadun Islam melalui penyelidikan dan maklumat.

Beliau juga melahirkan rasa puas hati bahawa rangkaian sedia ada di antara Universiti Kyoto dan UKM berbaloi.

Minat Prof Kosugi dalam Islam mendorong beliau belajar bahasa Arab di Universiti Tokyo pada tahun 1972. Tiga tahun kemudian, kerajaan Mesir yang memberinya biasiswa untuk mengikuti kursus khas dalam pengajian Islam dan pada tahun 1983 beliau memperoleh ijazah dalam Usuluddin dari Universiti Al-Azhar. Beliau juga memeluk Islam di Mesir.

Pada tahun 2008, setahun selepas Institut Islam Hadhari telah ditubuhkan di UKM, Universiti Kyoto mengambil peluang untuk memperkenalkan satu rangkaian dengan UKM.

Prof Kosugi sering dijemput untuk persidangan dan wacana di peringkat antarabangsa, termasuk Yayasan Islam University of Cambridge dan Durham University, United Kingdom.

Beliau memulakan kerjaya akademik di Universiti Antarabangsa Jepun, sebagai pembantu penyelidik dan kemudian menjadi Felo Kanan Penyelidikan.

Beliau dilantik Setiausaha Institut Pengajian Timur Tengah Jepun dan kemudiannya dilantik sebagai Profesor di Kyoto University.

Prof Kosugi adalah seorang sarjana pelawat di Pusat Pengajian Timur Tengah, dan juga merupakan ahli Majlis Sains Jepun.ukmnewsportal-bm

jepun

6

7

8