Kualiti Lebih Penting Daripada Kedudukan, Kata Usahawan Teknologi

01
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Pusat Pix Komunikasi Korporat

BANGI, 2 November 2015 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) adalah lebih baik dari apa yang disenaraikan oleh beberapa agensi ‘ranking’ penarafan antarabangsa.

Kualiti graduan, dan bukannya kedudukan antarabangsa, yang menunjukkan betapa baik sesuatu universiti itu, kata Prof Dr Asad M. Madni, seorang usahawan teknologi dan Presiden dan Ketua Pegawai Operasi BEI Technologies Inc, sebuah syarikat teknologi tinggi.

Prof Madni berkata, walaupun beliau menghormati beberapa agensi ranking  kedudukan laporan universiti, terdapat faktor-faktor lain yang lebih penting.

“UKM telah disenaraikan lebih tinggi selama ini. Saya menghormati laporan rankings tetapi ia tidak mencerminkan perubahan dan realiti  semasa. Ia lebih mencerminkan sejarah.

“Satu perkara yang memisahkan universiti adalah kualiti graduan. UKM berdiri tinggi megah dikalangan  pemimpin dunia, saintis, penyelidik dan ahli akademik tertinggi,” katanya selepas menerima Ijazah Kehormat UKM Doktor Falsafah dalam Inovasi dan Keusahawanan bagi Lejuruteraan i Mikro dan Nanoelektronik, pada majlis konvokesyen ke-43 UKM di sini hari ini.

Profesor Adjun Ulung tersebut dari University of California, Los Angeles (UCLA), berkata UKM telah banyak menyumbang kepada pembangunan Malaysia.

“Institusi-institusi, agensi, jabatan, kementerian terhutang budi kepada UKM,” katanya.

Beliau menasihatkan graduan supaya mengeratkan tali sirraturahim   dengan UKM dalam disiplin yang berkaitan dengan mereka dan mengingatkan mereka bahawa kejayaan dalam kerjaya memerlukan kemahiran lain.

“Kemahiran komunikasi menulis adalah penting untuk pekerjaan. Anda mestilah sanggup bekerja dalam pasukan. Belajar tentang budaya lain. Perpaduan adalah kerjasama antara perbezaan. Belajar untuk berbakti kepada generasi selepas anda, terutama mereka yang kurang bernasib baik, ” katanya.

Prof Madni, yang juga Felo Institut Aeronautik dan Astronautik Amerika, juga mengingatkan graduan supaya menjadi profesional yang  menjalankan kerja dengan jujur ​​dan tekun memperoleh data.

“Elakkan daripada plagiarisme. Jangan menuntut hak daripada orang lain. Jangan mengecualikan individu yang telah memberi sumbangan kepada pekerjaan anda,” katanya.

Prof Madni menerima sarjana muda dan ijazah sarjana dalam bidang sains elektrik dan kejuruteraan dari UCLA, doktor falsafah dalam bidang kejuruteraan dari California Coast University, dan adalah graduan program eksekutif kanan di MIT Sloan School of Management.

Beliau juga adalah penerima doktor kehormat ijazah sains dari Ryerson University dan doktor kehormat ijazah kejuruteraan dari Universiti Teknikal Crete.

Beliau adalah seorang Jurutera Bertauliah, Felo Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik (AS), Felo Institut Jurutera Elektrik (UK), Fellow Institut Kejuruteraan & Teknologi (UK) dan Fellow Institut untuk Kemajuan Kejuruteraan, antara lain-lain lagi.ukmnewsportal-bm
02

03