Kewibawaan UKM Bergantung Kepada LPU

260615_LPU_01
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Ikhwan Hashim

KUALA LUMPUR, 11 Jun 2015 – Ahli Lembaga Pengarah Universiti (LPU) Kebangsaan Malaysia (UKM) mesti mengamalkan integriti yang paling tinggi dalam melaksanakan tugas mereka demi kebaikan mahasiswa, universiti dan negara.

Mantan Pengerusi LPU Prof Emeritus Dato’ Dr Mohamad Zawawi Ismail berkata naik atau jatuhnya UKM bergantung kepada tindakan atau kelakuan ahli lembaga.

Berucap pada Majlis Sanjungan Budi Lembaga Pengarah Universiti bagi memberi  penghormatan kepada beliau dan mantan Ahli LPU Dato’ Bukhari Hasan di sini hari ini, Prof Zawawi berkata mereka harus meneliti semua aspek universiti kerana akhirnya mereka sendiri yang menanggung tanggung jawab.

“Kita ketahui baru-baru ini ada beberapa isu kepentingan negara yang membabitkan pecah amanah yang menyebabkan banyak wang kehilangan akibat penyalahgunaan kuasa oleh golongan atasan atau berpengaruh. Kita mesti hindarkan perkara ini berlaku di universiti.

“LPU akhirnya akan dipuji atau dihina, maka perlu pastikan integriti. Pengarah mesti ada integriti tinggi,” kata Prof Zawawi.

Menurut beliau walaupun zaman beredar dan banyak corak baharu  diperkenalkan, sikap kewibawaan dan harga diri tetap mesti diberi keutamaan.

Prof Zawawi juga menyeru Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina (FKAB) UKM menyesuaikan diri dengan teknologi terkini serta keadaan yang berubah di kalangan pelajar generasi baru.

Mantan Pengerusi Lembaga Pengarah itu berkata fakulti tersebut perlu maju ke hadapan tanpa di kongkong dengan idea yang dilaksanakan semasa beliau menjadi perintis memperjuangkan penubuhannya 35 tahun lalu.

Dato’ Bukhari, seorang pakar ekonomi, pula berkata beliau bangga bahawa beliau sendiri alumni UKM dan empat anaknya semua meneruskan pengajian di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran.

Dato’ Bukhari berkata sejak beliau menjadi mahasiswa UKM pada tahun 1975 sehingga kini, banyak perubahan yang meningkatkan taraf  universiti tersebut dialami.

Beliau masih ingat pada masa lampau, di kampus Jalan Pantai Baharu di Kuala Lumpur, gangguan bekalan elektrik sering berlaku.

Namun demikian, pelajar-pelajar kumpulan perintis tidak gentar dan terus berjuang dalam bidang pengajian masing-masing.

Sekarang, katanya, UKM setanding dengan universiti antarabangsa yang lain.

Canselor UKM, yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Tunku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir dan Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani Binti Almarhum Tengku Besar Mahmud berkenan  berangkat ke majlis tersebut.

Di antara yang hadir Pengerusi LPU baru Datuk Seri Dr Ibrahim Saad dan Naib Canselor Prof Datuk Dr Noor Azlan Ghazali serta masing-masing Timbalan Naib Canselor.
ukmnewsportal-bm
260615_LPU_02