Malaysia Hadapi Risiko Tinggi Barah Usus Berbanding Negara ASEAN Lain

1
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Izwan Azman

BANGI, 15 April 2016 – Rakyat Malaysia perlu menjalani pemeriksaan untuk Kanser Colon apabila mereka mencapai umur 40 tahun, kata pakar Gastroenterologi Prof Madya Dr. Raja Affendi Raja Ali Hospital Canselor Muhriz Tuanku (HCTM).

Ketua Unit Gastroenterologi dan Hepatologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata rakyat Malaysia adalah berisiko tinggi kanser kolon, atau kanser kolorektal, berbanding dengan kebanyakan negara Asia Tenggara yang lain, terutamanya selepas usia 40.

“Di antara tahun 2008 dan 2013 terdapat lebih daripada 21 kes baru kanser kolon, bagi setiap 100,000 rakyat Malaysia,” katanya dalam ceramah bertajuk Kanser Usus:  Adakah anda Berisiko dan bolehkah ia dicegah, di sini hari ini.

Beliau menyifatkan keadaan itu sebagai ‘krisis negara’ tetapi ia boleh dielakkan dan dikesan awal oleh pemeriksaan di mana-mana hospital kerajaan, termasuk HCTM  yang kemudahan adalah terbaik di Malaysia.

Pemeriksaan ini melibatkan kolonoskopi, iaitu pemeriksaan bahagian dalam usus dan rektum dengan alat optik dimasukkan melalui dubur, untuk mencari polip, iaitu ketumbuhan yang mungkin menjadi kanser pada kemudian hari.

Beliau mengakui bahawa lebih banyak polip ditemui , semakin lama prosedur dijalankan.

Tempoh kolonoskopi biasanya  antara 15 hingga 45 minit, tetapi apabila polip ditemui, pakar boleh memotongnya satu persatu.

Menurut penyelidik, gaya hidup dan isu-isu keturunan mungkin menyumbang kepada pertumbuhan polip, tetapi beberapa faktor dianggap terlibat, termasuk umur dan sejarah keluarga.

Kemungkinan penyakit ini berlaku meningkat dengan usia. Lebih 90 peratus daripada kes kanser kolorektal di Malaysia berlaku pada orang yang berusia lebih 40 tahun.

Beliau berkata kebanyakan kanser kolorektal bermula pada polip, yang pada awalnya tidak ada barah. ketumbuhan bukan kanser ini berlaku dalam lapisan usus besar. Sesetengah polip boleh berkembang menjadi kanser.

Sejarah keluarga: Orang yang ahli keluarga mempunyai kanser kolorektal, terutamanya pada usia muda, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengidap penyakit ini.

Ceramah tersebut telah dianjurkan oleh Persatuan Kakitangan Akademik UKM (PKAUKM) dengan kerjasama Pusat Pengurusan Risiko, Kelestarian dan Kesihatan pekerja UKM (ROSH).ukmnewsportal-bm

2

3