Pemimpin Perlu Jadi Teladan Baik – Dr M

110615_CHREST2015_01A
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Ikhwan Hashim

PUTRAJAYA, 10 Jun 2015 – Pemimpin perlu menjadi contoh baik dengan menerapkan sistem nilai dan budaya yang murni supaya rakyat Malaysia akan menjadi lebih jujur ​​dan sopan dalam etika kerja mereka.

Negarawan Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, ciri-ciri murni ini akan menggalakkan orang ramai untuk menjadi lebih berdaya saing dan memberi keutamaan kepada kualiti dalam kerja-kerja mereka.

Rakyat Malaysia perlu mempunyai perasaan malu, seperti orang Jepun, sehingga mereka akan bersikap jujur ​​dan beretika, kata bekas Perdana Menteri itu semasa memberi ucaptama pada Persidangan Antarabangsa Kedua CHREST 2015: Transformasi Modal Insan Untuk Daya Saing Global, yang dianjurkan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini hari ini.

“Kepimpinan melalui teladan tidak lagi diterima pakai sekarang. Tidak ada alasan tunggal untuk menunjukkan bahawa pemimpin tidak menunjukkan contoh yang baik.

“Rasa malu adalah sangat penting. Jika anda tidak merasa malu, maka anda tidak peduli. Rasa malu akan membuat anda memberikan perkhidmatan yang baik. Peranan sistem nilai watak dalam meningkatkan peribadi adalah sangat penting. Ia membuatkan orang lebih berdaya saing. Jika watak tidak betul, kita tidak akan berjaya, ” kata Dr Mahathir.

Menurut beliau, cara terbaik untuk menilai sama ada negara berdaya saing atau tidak adalah melalui sistem nilai, bukan sumber asli negara seperti minyak dan gas. Walaupun sistem nilai telah berubah sejak beberapa generasi, Dr Mahathir percaya bahawa ia tidak berubah menjadi lebih baik.

“Dalam usaha untuk menjadi lebih berdaya saing, kita perlu mengubah sistem nilai kita. Kita mesti menjadi lebih produktif. Tetapi kita mempunyai terlalu banyak cuti. Sebelum kita bekerja pada hari Sabtu, kini tidak lagi. Saya teragak-agak untuk mengatakan bahawa kita malas, tetapi kita malas.

“Kita perlu mempunyai undang-undang untuk menghalang anda melakukan perkara yang salah. Sangat mahal untuk memantau rakyat supaya mereka tidak akan mencuri. Tetapi jika orang yang jujur, anda boleh percaya semua orang, ” katanya.

Malangnya, kata beliau, Malaysia masih belum mencapai taraf  Jepun, Korea Selatan dan China dalam etika kerja walaupun pekerja Malaysia mempunyai tahap kemahiran yang sama seperti yang mereka lakukan.

Semasa sesi soal jawab, beliau telah ditanya sama ada Malaysia akan mencapai status negara maju menjelang tahun 2020.

“Pendapatan lebih tinggi tidak bermakna negara menjadi maju.”

“Terdapat banyak faktor-faktor lain yang perlu diambil kira, seperti produktiviti, etika kerja, kejujuran, integriti dan kesediaan untuk bersaing,” jawab beliau.

Beliau melahirkan kebimbangan mengenai keadaan semasa di mana orang kenamaan dalam bidang utama telah mengkhianati amanah rakyat apabila melabur sejumlah wang yang banyak.

“Jika anda membenarkan perkara yang salah dilakukan, masa depan adalah sangat muram,” katanya.

Kira-kira 30 ahli akademik, sebahagian daripada mereka pelajar pasca siswazah telah mengambil bahagian dalam persidangan dua hari itu yang diselaraskan oleh Pusat Pengajian Sumber Manusia (CHREST), Fakulti Ekonomi dan Pengurusan di UKM.

Ia dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Prof Datin Dr Noor Aziah Mohd Awal.

Turut hadir ialah Ketua CHREST Prof Dr Rahmah Ismail dan Pengerusi persidangan Prof Madya Dr Azman Ismail.

110615_CHREST2015_02A