Pusat Latihan Pakar Bedah UKM ‘Cemerlang’ Dan ‘Pemimpin Dunia’

01
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto: Ikhwan Hashim, Izwan Azman

CHERAS, KUALA LUMPUR, 20 Jan 2016 –  Pusat Kemahiran Pembedahan Lanjutan  (ASSC) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) merupakan kemudahan yang cemerlang untuk mengadakan peperiksaan untuk doktor yang ingin layak sebagai pakar bedah, kata Presiden Kolej Diraja Pakar Bedah Edinburgh (RCSEd) di UK, Mr Mike Lavelle-Jones.

Kemudahan UKM tersebut adalah peneraju dunia untuk melaksanakan peperiksaan kelulusan paling berprestij untuk pembedahan (OSCE)  dan adalah lebih hebat daripada prasarana yang terdapat di Britain, kata Mr  Lavelle-Jones.

Beliau mengakui begitu kagum sehingga beliau berharap dalam masa terdekat ASSC akan menjadi rakan kongsi dengan RCSEd untuk menjadi hab bagi peperiksaan di rantau ini.

Ketika bercakap dalam wawancara dengan Portal Berita UKM dan Web TV, beliau berkata ASSC mempunyai peralatan terkini dan persekitaran yang kondusif untuk para pemeriksa dan calon-calon.

“Ia benar-benar adalah satu kemudahan yang cemerlang. Saya ber peluang memantau (kemudahan untuk OSCE) di banyak tempat, di seluruh Asia, Benua Kecil India, Timur Tengah, dan juga di UK, dan saya mengatakan tanpa ragu-ragu bahawa kemudahan ini mengatasi semua kemudahan kita ada di UK, dan jelas merupakan pemimpin dunia dan sudah pasti salah satu yang terbaik untuk penilaian pendidikan,” jelas beliau.

Beliau memuji mantan Presiden RCSEd Mr Ian Ritche yang mempunyai hubungan erat dengan Pengarah ASSC Prof Madya Dr Hanafiah Harunarashid  (penasihat kepada institusi British itu) dan secara aktif menyokong  Skim Tajaan Siswazah Perubatan Antarabangsa yang mengembang sayap ke  luar negara.

“Pertama kali kita berhubung dengan ASSC melalui Prof Hanafiah, ketika ia hanya reka bentuk lakaran. Ia muncul kemudian bahawa menjadi suatu kemudahan yang luar biasa, dan seperti yang kita melihat ia berkembang, dan membangun dan. Pada tahun 2012, ia menjadi sangat jelas bahawa ini adalah reka bentuk yang mutlak yang ideal dan gaya kemudahan untuk menjalankan peperiksaan OSCE pertama, dan kami laksanakan OSCE pertama pada bulan November tahun 2014 dan Mr Ritchie telah berpeluang untuk merasmikan  peperiksaan tersebut, dan kami baru sahaja selesai peperiksaan OSCE sesi  ketiga yang saya telah mengambil bahagian sehingga semalam, ” beliau  menjelaskan.

Beliau berkata RCSEd memilih ASSC kerana reka bentuk bangunan dan ruang pemeriksaan yang sesuai untuk pemeriksa dan memberi calon-calon memberi tumpuan kepada melakukan peperiksaan.

“Pertama, kita kagum dengan ruang berhawa dingin yang moden yang terang, dan apabila melawat kawasan peperiksaan berlangsung, terdapat dinding dan sekatan yang sesuai. Ia mempunyai kualiti yang sangat baik untuk bunyi, di mana tidak ada bunyi latar belakang apabila memeriksa calon. Biasanya terdapat 20 calon bergerak di sekitar ruang. Ia mempunyai kakitangan yang dilatih sebaik-baiknya untuk proses pendidikan. Ini tempat terbaik untuk pemeriksa dan calon-calon, yang mampu mengeluarkan prestasi terbaik dari calon-calon,” beliau menerangkan.

Apabila ditanya apakah kemudahan paling sesuai untuk peperiksaan OSCE, beliau berkata peralatan dan bangunan bukan kriteria yang paling penting.

“Saya rasa dua perkara. Pertama sekali tidak kira bagaimana baik peranti  dan perkakas.  Kalau tidak mempunyai orang yang sesuai, ia tidak akan menjadi begitu baik . Di sini, dengan sokongan Prof Hanafiah, dengan sokongan Naib Canselor dan Pro-Canselor dan pasukan tempatan yang cekap mengendalikan  peperiksaan, itulah yang menjadikan anda begitu istimewa.

“Saya kagum dengan standard, dan ia adalah satu perhubungan yang mudah, dan jelas kelihatan apa yang kami buat di UK, begitu juga disampaikan di UKM,”  katanya.

Bagi masa depan, beliau melahirkan harapan bahawa RCSEd dengan kerjasama ASSC akan menjadi hab bagi rantau ini. Beliau berharap ia akan dicapai dalam tempoh tiga tahun.

Beliau juga berkata RCSEd ingin meningkatkan program latihan untuk pakar bedah untuk membangunkan kurikulum baru di mana satu program untuk ‘melatih tenaga pengajar’ juga boleh dilaksanakan di ASSC.

“Pakar bedah yang baik bukan sahaja berkeupayaan teknikal sahaja, terdapat aspek-aspek lain juga, seperti kemahiran Insaniah yang kita berharap untuk membangunkan dengan kerajaan Malaysia dan Pakar Bedah Malaysia melalui ASSC,” katanya.

RCSEd adalah Institusi pembedahan tertua di dunia, yang ditubuhkan pada tahun 1505. Ia adalah sebuah pertubuhan kebajikan yang mengaut semua keuntungan daripada aktivitinya balik kepada pendidikan, latihan, penyelidikan dan penilaian profesion pembedahan.

Mr Lavelle-Jones memegang jawatan Presiden RCSEd sejak November 2015 untuk tempoh tiga tahun. Beliau merupakan Pakar Perunding Bedah Am yang berpengalaman luas dalam pembedahan kolorektal dan pediatrik. Sebelum ini, beliau memegang jawatan sebagai Setiausaha Kehormat dan Naib Presiden  RCSEd.

Beliau akan kembali lawat ASSC untuk pemeriksaan Felo pada bulan September atau Oktober.

ASSC terletak di dalam sebuah bangunan lima tingkat yang dilengkapi dengan teknologi terkini dalam pembedahan invasif minimum, yang menjadikannya pusat latihan pertama seumpamanya di rantau ini.ukmnewsportal-bm
02

03

04