Tabung Derma Arwah Pelajar UKM Kutip RM10,00 Setakat Ini

01
Oleh Vinoothna Chandrasekaran
Foto Abd Ra’ai Osman dan Facebook

BANGI, 2 Mac 2016 – Para penaja acara amal berbasikal tahunan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) melancarkan kempen derma untuk kampung Allahyarham Mohammad Azrul Nizam Kamaruzaman, alumni UKM yang meninggal dunia sebelum tamat pengajian tahun lalu akibat penyakit Leptospirosis.

Kira-kira 37 syarikat dan usahawan acara Kayuhan Amal dan Sihat 6 (KASIH 6) berjaya mengutip RM 10,000 untuk Kampung Cheh Soh, di Tumpat, Kelantan, di mana beliau dilahirkan dan diperbesarkan.

Azrul meninggal dunia hanya seminggu sebelum Konvokesyen ke 43 UKM.

Dengan strategi pemasaran yang bermula sejak Oktober lalu, penaja menjangkakan kutipan akan meningkat sehingga derma itu diserahkan ke kampung tersebut pada bulan April.

“Ketua Kolej Kolej Burhanuddin Helmi dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof. Dato ‘Noor Aziah Mohd Awal, sendiri telah melawat kampung itu dan menyedari bahawa terdapat banyak pelajar yang memerlukan bantuan di sana,” kata Amira binti Ismail, Pengarah Program Kasih 6 dan Timbalan Ketua Eksekutif Pelajar Kolej Burhanuddin Helmi, di mana tabung itu dilancarkan pada 29 Feb lalu.

Beliau berkata mereka mendapati bahawa majoriti daripada keluarga kampung, di mana mata pencarian utama adalah sebagai nelayan, berpendapatan kurang daripada M1,000 sebulan.

Dana itu akan didermakan kepada kampung melalui program komuniti yang akan diadakan pada April dengan kerjasama Islamic Relief Malaysia.

Di antara penaja yang menyertai program, termasuk Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Kuala Lumpur, Yayasan Bank Rakyat, Einas Boutiqu dan Old Town White Coffee.

Beliau berkata dana tersebut tidak akan diberikan dalam bentuk wang tunai, tetapi dengan cara yang akan memberi manfaat kepada kampung dalam jangka masa panjang, seperti rancangan untuk membina sebuah jeti.

KASIH 6 akan dilangsungkan pada 5 Mac dan para peserta akan mengayuh basikal  melalui kitaran Bukit Perantau Hill, Masjid Putra dan Istana Keadilan sebelum kembali ke UKM.ukmnewsportal-bm
01