Tengku Puan Pahang Beri Ucaptama di UKM – IIC 2018


Oleh Asmahanim Amir
Foto Ikhwan Hashim dan CRIM UKM

PUTRAJAYA, 22 November 2018 – Tengku Puan Pahang, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum AlMutawakkil Alallah Sultan Iskandar AlHaj hadir ke UKM Integrated International Conference 2018 (UKM-IIC2018) bagi menyampaikan ucaptama bertajuk Rowing Down Two Rivers.

Dalam ucapannya, Rowing Down Two Rivers  melambangkan kesederhanaan dan kerumitan beliau dalam memainkan peranan sebagai ikon wanita untuk rakyat Pahang.

“Kedua-dua sungai yang mengalir ke hilir mencerminkan bukan sahaja kenikmatan, penghargaan dan perjuangan saya ke dalam hati dan minda rakyat saya, tetapi juga sejauh mana hati dan fikiran saya sendiri bersedia untuk melintasi rakyat saya.

“Perjalanan luar untuk menjangkau masyarakat tidak dapat dinafikan. Mereka adalah sumber tenaga dan semangat saya,” katanya.

Beliau berkata, mengayuh dua sungai itu akhirnya membawanya ke aliran kesedaran bersama dengan rakyat Pahang.

“Membina kepekaan saya sebagai ikon mereka, saya bertanggungjawab untuk membentuk hati dan minda rakyat saya,” jelasnya.

Sementara itu, Prof Dr Peter Robinson dari University of Cambridge, United Kingdom turut menyampaikan ucaptama pada persidangan tersebut.

Majlis perasmian telah disempurnakan oleh Pro-Canselor UKM, YAM Tunku Laxamana Dato’Seri Utama Naquiyuddin Ibni Almarhum Tuanku Jaafar.

Persidangan yang diadakan selama empat hari itu telah menghimpunkan 1,800 peserta dari dalam dan luar negara dengan melibatkan 16 persidangan antarabangsa dalam pelbagai bidang penyelidikan.