UKM-OUEL Pupuk Semangat Cinta Alam Sekitar


Oleh Nadia Sapuan

Foto Shahiddan Saidi

BANGI, 23 Mac 2017 – Dalam memupuk dan menggalakkan semangat mencintai alam sekitar, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menjalin kolaborasi bersama Osaka University of Economics and Law (OUEL) untuk menganjurkan program UKM – OUEL : We Love We Care Programme, baru – baru ni.

Ketua Pengarah Projek Program Mobiliti UKM-OUEL, Mohamad Aznor Kamaruddin berkata, pada tahun ini program mobiliti tersebut diadakan pada 21 Mac sempena Hari Perhutanan Sedunia 2017 yang bertujuan untuk menggalakkan serta mengukuhkan sikap memelihara dan memulihara alam sekitar.

“Oleh itu, sempena Hari Perhutanan Sedunia 2017 pada tahun ini, kami memilih untuk mengadakan  aktiviti penanaman pokok sebagai acara utama,” katanya.

Tambah beliau, sebanyak 35 tapak telah disediakan oleh Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina (FKAB) di sekitar bangunan fakulti tersebut bagi digunakan untuk aktiviti penanaman pokok.

Beliau turut berkata program mobiliti UKM – OUEL yang dianjurkan tersebut memiliki sedikit perbezaan berbanding program mobiliti yang biasa ditawarkan.

“Program mobiliti UKM-OUEL agak berbeza pendekatannya di mana kita tidak menjalankan sebarang temuduga dalam pemilihan pelajar sebaliknya kita memanggil pelajar yang ingin bekerja secara sukarela,” katanya.

Beliau menambah pemilihan pelajar yang dapat mengikuti program tersebut bertepatan dengan objektif program mobiliti UKM-OUEL yang memfokuskan kepada aspek kemasyarakatan dan alam sekitar.