UKM Terbaik Di Asia Pasifik Bagi Program Pertukaran – Mexico

01
Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Shahiddan Saidi

BANGI, 13 Julai 2015 – Seorang pegawai kanan Kementerian Luar Mexico melahirkan rasa kagum dengan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) kerana institusi tersebut berjaya mengatasi universiti lain di rantau Asia Pasifik dalam hal menggalakkan pendidikan dan pemahaman budaya dengan negara beliau.

Penolong Setiausaha Kementerian Luar Mexico bagi rantau Asia Pasifik Alejandro Madrigal Becerra berkata UKM lebih cemerlang daripada  universiti lain di negara-negara terkemuka di rantau Asia Pasifik seperti Jepun, China dan Korea Selatan.

“Anda lakukan lebih daripada mana-mana universiti di rantau ini, lebih daripada Jepun dan China. Kami berkongsi 20 biasiswa dengan Jepun. Kebanyakan (Jepun) pelajar pergi ke Mexico untuk mengkaji kajian Wanita. Maksud saya, terdapat banyak perkara lain yang ada (untuk dikaji),” kata Madrigal selepas mendengar taklimat mengenai UKM oleh Pengarah Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS) Prof Rashila Ramli di sini hari ini.

Madrigal berkata beliau kagum dengan keseimbangan antara kajian sains sosial dan teknologi di UKM dan mengesyorkan bahawa universiti kedua-dua negara memberi pengiktirafan ijazah satu sama lain.

“Kita perlu mengiktiraf ijazah pelajar, harus memulakan rundingan. Ya, kami mempunyai banyak peluang untuk biasiswa di Mexico. Kadang-kadang sukar untuk mendapatkan semua maklumat dari orang yang sesuai.

Duta Mexico ke Malaysia Carlos Felix Corona, yang mengiringi Madrigal, pula berkata bahasa adalah isu utama bagi siswa-siswi Malaysia yang mengambil bahagian dalam program pertukaran.

Prof Rashila bersetuju, dan mengatakan bahawa UKM kian lama menjalankan kursus bahasa Sepanyol tetapi ia masih belum menerima pensijilan yang diiktiraf oleh universiti-universiti di Mexico.

Corona menjelaskan bahawa kursus bahasa  Sepanyol yang diiktiraf sepenuhnya diajar di Institut Cervantes di HELP University di Kuala Lumpur.

Ketua Pusat Kajian Amerika Latin IKMAS Prof Madya Dr Zarina Othman bersetuju bahawa rakyat Malaysia perlu belajar bahasa Sepanyol sebelum mereka memohon tempat di universiti Mexico.

Beliau berkata UKM telah mengalu-alukan satu lagi kumpulan pelajar mobiliti dari Mexico pada bulan Mei dan ia akan membalas lawatan tersebut dengan menghantar rombongan pelajar Malaysia ke sana lewat tahun ini.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Pusat Hubungan Antarabangsa UKM (UKM Global) Dr. Abdul Latiff Ahmad memaklumkan para pelawat yang kumpulan terbaru pelajar mobiliti dari Mexico dijangka tiba di UKM selewat-lewatnya hujung bulan Julai.

Menurut Dr Abdul Latif lawatan ke Sabah dan Sarawak disertakan dalam jadual perjalanan mereka semasa program mobiliti dalam negeri tersebut yang biasanya berlangsung kira-kira tiga minggu.

Pelajar Mexico yang mengambil bahagian datang dari pelbagai universiti awam seperti Universiti Autonomi Negeri Mexico (UAEM) dan Universiti Antara Budaya Negeri Mexico (UIEM).

Turut mengiringi Madrigal pada lawatan ke UKM ialah Kuasa usaha   Kedutaan Mexico, Lourdes Sosa Márquez.ukmnewsportal-bm

02

03