Undang-Undang Yang Bakal Lindungi Kanak-Kanak Daripada Rotan

Laws To Protect Children From Beatings.jpg1Oleh Saiful Bahri Kamaruddin
Foto Abd Ra’ai Osman

BANGI, 25 Mac 2015 – Kerajaan sedang memuktamadkan pindaan kepada undang-undang yang akan mengharamkan sama sekali sebarang bentuk hukuman sebat atau penderaan kepada kanak-kanak selaras dengan undang-undang antarabangsa.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Datin Dr Noor Aziah Mohd Awal berkata kanak-kanak perlu dilindungi daripada ibu bapa yang mungkin anggapkan  mereka lakukan sesuatu yang baik untuk anak mereka,  sebaliknya  keterlaluan hingga mendera kanak-kanak.

Prof Noor Aziah telah membuat ulasan dalam sidang satu forum di UKM bertajuk Rotan: Mendidik Atau Mendera di sini hari ini yang merupakan forum ke-18 dalam siri Bicara Persada UKM.

Beliau berkata kajian menunjukkan memebelasah kanak-kanak membawa lebih kemudaratan daripada kebaikan, dan kadang-kadang mangsa-mangsa tersebut menerima kesan buruk sepanjang hayat.

“Kanak-kanak yang sentiasa di pukul lebih cenderung menghadapi masalah pada masa depan menjadi ibu-bapa yang juga mendera kanak-kanak, bahkan menjadi anti-sosial,” jelas beliau.

Prof Noor Aziah, yang bidang kepakarannya Undang-Undang, berkata kajian ke atas kes-kes tersebut juga menunjukkan bahawa mangsa-mangsa tersebut berkemungkinan ada kebencian mendalam terhadap orang-orang tua mereka atau guru-guru yang menjalankan hukuman.

Kemudiannya, ketika bercakap kepada Portal Berita UKM, beliau memberitahu beberapa kes membabitkan penderaan berulang kanak-kanak  membuktikan ada kesan kecederaan berat selepas dalam keadaan terdesak mereka minta bantuan pihak berkuasa.

Malaysia telah meratifikasikan Konvensyen mengenai Hak Kanak-kanak (CRC) pada tahun 1995 untuk menegakkan komitmen kepada perlindungan dan kesejahteraan kanak-kanak. Ia julung kali Malaysia mengambil langkah sedemikian.

Satu hasil utama ratifikasi Malaysia adalah Akta Kanak-Kanak 2001 (Akta 611) yang merupakan sebahagian daripada undang-undang perlindungan untuk kanak-kanak. Beberapa pindaan telah diperkenalkan di bawah Akta ini untuk melindungi kanak-kanak daripada keganasan, pengabaian dan eksploitasi.

Ketika perbincangan pada forum itu, salah satu daripada tiga penceramah Prof. Dr. Zuria Mahmud dari  Fakulti Pendidikan, berkata beliau menolak rotan sebagai hukuman untuk mendisiplinkan anak-anak.

Prof Zuria, seorang Profesor Kaunseling berkata terdapat banyak cara untuk menanamkan rasa disiplin pada kanak-kanak tanpa memukul mereka.

Beliau berkata kanak-kanak akan membesar menjadi orang baik yang menolak kekerasan jika ibu bapa berkelakuan beradab dan menghormati  anak-anak mereka.

“Penyelidikan ke atas perbuatan juvana nakal menunjukkan bahawa ramai pesalah telah salurkan kemarahan mereka terhadap ibu bapa atau penjaga mereka yang dianggap sebagai pelindung mereka. Apa yang anda harapkan daripada ibu bapa anda? Mereka marah.” jelas beliau.

Seorang lagi penceramah, Dato ‘Khairul Anwar Rahmat, Pengerusi persatuan sukarela peguam Suka Guam, berkeras bahawa hukuman sebat adalah cara yang sesuai untuk mendisiplinkan anak-anak.

“Terdapat undang-undang yang baik, ada undang-undang yang buruk, kecuali yang dibuat oleh Allah,”  Dato’ Khairul Anwar berkata, merujuk kepada undang-undang baru-baru yang melarang hukuman sebat.

Beliau mempersoalkan usaha untuk melindungi kanak-kanak dari hukuman, dengan mengatakan bahawa ibu bapa mempunyai hak juga,  dan mereka mempunyai kewajipan untuk membimbing anak mereka.

“Saya tidak bersetuju dengan undang-undang dalam Konvensyen Mengenai Hak Kanak-kanak (CRC), kerana ia meminggirkan hak-hak ibu bapa dalam membesarkan anak-anak mereka,” katanya.

Penceramah ketiga Ustaz Ahmad Dasuki Abd. Rani, pengasas pertubuhan bukan kerajaan Kompleks Darul Thibbun Nabawi juga bersetuju bahawa hukuman sebat adalah hak ibu bapa tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

Ahmad Dasuki menjelaskan bahawa kitab menyatakan kanak-kanak itu perlu diingatkan supaya taat, tetapi hukuman rotan hanya dibenarkan pada usia 10.

Pada usia 3 tahun kanak-kanak itu perlu dipupuk dan dinasihatkan oleh orang-orang tua tentang tingkah laku yang betul, jelas beliau.

Beliau berkata hukuman sebat hanya boleh dilakukan tanpa kemarahan atau emosi, dan dalam jumlah yang sederhana supaya kanak-kanak tidak akan cedera.

Forum dipengerusikan oleh pengacara TV Sayed Munawar Sayed Mustar Mohd.
ukmnewsportal-bm