Terma Suria

1. Sistem Pengeringan Dibantu Suria

Pembangunan teknikal bagi sistem pengeringan dibantu suria boleh dikategorikan kepada dua kaedah. Pertama, mudah, tenaga yang rendah, hayat pendek dan berbanding dengan sistem kecekapan rendah – pengeringan. Kedua, kecekapan tinggi, kuasa tinggi, sistem pengeringan sepanjang hayat yang mahal. Yang terakhir ini mempunyai ciri-ciri bukan sahaja oleh struktur bersepadu tetapi juga mengintegrasikan dalam sistem tenaga proses selain daripada pengeringan seperti air panas apabila sistem pengeringan tidak digunakan. Di samping itu, pengumpul suria berasaskan udara bukanlah satu-satunya sistem yang ada. Pengumpul berasaskan air juga boleh digunakan di mana penukar haba air kepada udara boleh digunakan. Udara panas yang akan digunakan untuk mengeringkan produk boleh dipaksa mengalir di dalam air untuk penukar haba udara. Di samping itu, tangki air panas ladang boleh digunakan sebagai penyimpanan haba sistem pengeringan suria. Sistem pengeringan dibantu suria ialah (a) sistem pengeringan dibantu suria dengan V- dusun pengumpul; (b) sistem pengeringan dibantu suria dengan pengumpul pas dua dan (c) sistem penyahlembapan dibantu suria. Dua sistem yang pertama adalah sistem pengumpul suria  berasaskan udara dan yang ketiga adalah suatu sistem berasaskan air. Sistem pertama telah digunakan untuk cili kering dan teh hijau. Pengering kedua telah digunakan untuk pelepah kelapa sawit (suatu sisa pertanian daripada pokok kelapa sawit) dan yang ketiga untuk herba perubatan. Selain itu, perolakan pengering suria semula jadi telah diuji dan dinilai. Sistem ini menyediakan suatu sistem pengeringan yang berkos rendah bagi produk pertanian dan laut.

doublePassCollector  V-groveCollector

dehumidificationsolarDryer

2. Pemanas Air Panas Suria Inovatif

Reka bentuk pemanas suria adalah satu unit tunggal di mana terdapat plat penyerap, tangki air, penukar haba dan pemanas elektrik pilihan. Sistem ini berfungsi dengan secara utamanya litar tanpa tekanan dan secara sekunder dengan menggunakan litar air. Semua bahagian badan yang diperbuat daripada gentian kaca bertetulang poliester (GFRP) merupakan kalis kakisan, dan tahan lama. Reka bentuk badan adalah pembinaan sandwic dengan bahan teras yang diperbuat daripada busa poliuretana, yang menggabungkan kekukuhan struktur dengan ringan dan penebat haba yang sangat baik. Plat penyerap adalah bahagian yang berasingan. Ia adalah untuk dimasukkan ke dalam badan tanpa apa-apa penetapan tambahan atau pengedap. Plat penyerap juga dibuat daripada GFRP dengan menggunakan resin – komposisi khas di mana ia merupakan kekonduksian terma yang sangat baik dan keberserapan.

storageSystem

3. Simulator Suria

Simulator ini terdiri daripada 45 lampu halogen, masing-masing dengan kuasa diberi nilai 300 W. Lampu-lampu ini disusun dalam 10 baris pada 1.7 mx 3.6 m dengan setiap baris terdiri daripada 5 atau 4 lampu dengan pusat – pusat untuk jarak kira-kira 40 cm. Setiap lampu dilengkapi dengan pemalap untuk set sinaran lampu itu. Punca elektrik dibekalkan dari talian elektrik awam, yang dipasang di dalam makmal. Rajah ini menunjukkan susunan pelbagai 45 lampu. Simulator yang boleh dihasilkan pelbagai jenis nilai radiasi dengan kesilapan yang kecil. Radiasi purata 280 W/m2 sehingga 640 W/m2 dengan ralat kira-kira 3.16 % hingga 4.05 % .

 solarSimulator

4. Enjin Stirling Suria untuk Pam Air

Dalam projek ini, fokus diberikan kepada membangunkan enjin untuk kemudahan pam air. Pam air adalah aktiviti manusia yang sentiasa ada, di mana air yang dipam untuk diminum dan untuk domestik, kegunaan pertanian dan industri. Walaupun kos air berkadar secara langsung dengan tenaga yang diperlukan untuk mengepam, menghantar dan menyimpan air di mana sumber yang biasa digunakan adalah tenaga elektrik, membekalkan air ke tempat-tempat terpencil dan pulau-pulau terpencil yang boleh membawa kepada masalah kewangan kepada pihak berkuasa. Semenjak grid kuasa konvensional tidak boleh didapati di tempat-tempat itu, penggunaan motor dan penjana boleh menyelesaikan masalah ini. Walau bagaimanapun, unit ini memerlukan bahan api dan penyelenggaraan yang kerap, dan dengan kenaikan kos bahan api, operasi mengepam mungkin tidak ekonomi dalam jangka masa panjang. Jika tempat itu menerima banyak sinaran suria, penyelesaian alternatif adalah dengan menggunakan tenaga suria sebagai sumber tenaga. Dengan menggunakan peralatan berasaskan suria, kos permulaan yang tinggi pemasangan adalah seimbang dengan operasi dan penyelenggaraan kos rendah.

solarStirlingEngine          solarAirConditioningSystem

 

5. Sistem Penghawa Dingin Udara Suria

Penyerapan sistem penghawa dingin tidak sama dengan wap penyaman udara mampatan hanya dalam peringkat tekanan kecerunan positif. Dalam penyerapan sistem penyaman udara, tekanan udara dicapai dengan pertama melarutkan bahan pendingin di dalam cecair (penyerap) dalam seksyen penyerap, kemudian mengepam kompaun tersebut untuk tekanan yang tinggi dengan pam cecair biasa. Tenaga suria digunakan untuk memanaskan pengumpul suria. Haba yang dibekalkan kepada penjana yang mendidih dari wap air (penyejuk) daripada larutan bromida litium dan air. Wap air sejuk dalam pemeluwap dan kemudian diserahkan kepada penyejat di mana ia sekali lagi sejat pada tekanan rendah, dengan itu menyediakan penyejukan untuk ruang yang diperlukan. Sementara itu, penyelesaian yang kukuh meninggalkan penjana untuk penyerap. Dalam penyerap, kompaun yang kuat menyerap wap air yang meninggalkan penyejat. Air penyejuk dari menara penyejuk itu mengeluarkan haba dengan mencampurkan dan pemeluwapan. Biasanya sumber tenaga tambahan disediakan, supaya air panas boleh dibekalkan kepada penjana dalam tempoh tenaga suria tidak mencukupi.

Dalam reka bentuk yang baru, sistem padat dengan bersepadu pengumpul suria, penjana dan pemeluwap telah dibangunkan. Kompaun LiBr dan air membentuk satu lapisan nipis di plat penyerap pengumpul suria. Wap air yang dikumpul di bawah penutup kaca pengumpul dan kemudian melalui penyejat dan memberikan kesan penyejukan. Air dari tangki akan disembur pada bahagian atas penutup kaca dan kitaran semula berlaku lagi. Dalam penyerap, kompaun yang kuat menyerap wap air yang meninggalkan penyejat dan proses itu berterusan. COP sistem ini adalah 0.30 .