News Archive
Picnic & Potluck Bonding Day
The Department of Food Sciences and postgraduate students successfully organised a Picnic & Potluck Bonding Day at Wetland Park, Putrajaya on 29th November 2025, bringing …
The AI-Powered Academic Writing Workshop
The AI-Powered Academic Writing Workshop was successfully held on 20 November 2025, organized by the Nutritional Biochemistry Research Group, Department of Food Sciences, FST. We …
Memorandum Persefahaman (MoU) antara UKM dan Shanghai Academy of Agricultural Sciences (SAAS)
Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dan Kerjasama Projek Penyelidikan antara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Shanghai Academy of Agricultural Sciences (SAAS) telah berjaya diadakan pada …
Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Atok Farm
Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Atok Farm telah berlangsung dengan jayanya pada 16 Oktober 2025. Tahniah diucapkan kepada Prof …
Food Innovation Challenge (FIC) 2025 @ UPM
Tahniah kepada pasukan Sains Makanan UKM! Pelajar prasiswazah dan siswazah Program Sains Makanan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah menyertai Food Innovation Challenge (FIC) 2025 @ …
Saudari Sugunah A/P Sandran sebagai Tokoh Daya Usaha Inovasi Siswa
Saudari Sugunah A/P Sandran, dari Program Sains Makanan dan Pemakanan yang bakal bergraduat pada Majlis Konvokesyen UKM November ini, telah berjaya mengharumkan nama UKM apabila …
Minggu Apresiasi Watan Sesi 2025/2026.
Minggu Apresiasi Watan bersama pelajar Tahun 1 Semester 1 Sesi 2025/2026. Sesi pelajar Program Sains dan Teknologi Makanan bersama para pensyarah dan mentor. Selamat datang …
Kursus Jangka Pendek Mycotoxins Detection and Mitigation Strategies
Kursus jangka pendek bertajuk Mycotoxins Detection and Mitigation Strategies anjuran Jabatan Sains Makanan untuk kakitangan Institut Penyelidikan Sains & Teknologi Pertahanan (STRIDE) telah berlangsung pada …
Bengkel Inovatif AI-Nose & AI-Tongue for Food Research: AI-Driven Sensory Technology 2025
Pada 28 Ogos 2025, Kumpulan Penyelidikan Pemprosesan dan Kejuruteraan Makanan (FPEG), Jabatan Sains Makanan, telah menganjurkan bengkel inovatif AI-Nose & AI-Tongue for Food Research: AI-Driven …
Kunjungan daripada Fakultas Teknologi Industri Universitas Ahmad Dahlan, Indonesia
Pada 15 Ogos 2025, Jabatan Sains Makanan telah menerima kunjungan balas daripada Fakultas Teknologi Industri Universitas Ahmad Dahlan bagi perbincangan tentang potensi kolaborasi bersama. Tetamu …