DEPARTMENT OF FOOD SCIENCES

News Archive

Picnic & Potluck Bonding Day

The Department of Food Sciences and postgraduate students successfully organised a Picnic & Potluck Bonding Day at Wetland Park, Putrajaya on 29th November 2025, bringing

The AI-Powered Academic Writing Workshop

The AI-Powered Academic Writing Workshop was successfully held on 20 November 2025, organized by the Nutritional Biochemistry Research Group, Department of Food Sciences, FST. We

Memorandum Persefahaman (MoU) antara UKM dan Shanghai Academy of Agricultural Sciences (SAAS)

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dan Kerjasama Projek Penyelidikan antara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Shanghai Academy of Agricultural Sciences (SAAS) telah berjaya diadakan pada

Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Atok Farm

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Atok Farm telah berlangsung dengan jayanya pada 16 Oktober 2025. Tahniah diucapkan kepada Prof

Food Innovation Challenge (FIC) 2025 @ UPM

Tahniah kepada pasukan Sains Makanan UKM! Pelajar prasiswazah dan siswazah Program Sains Makanan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah menyertai Food Innovation Challenge (FIC) 2025 @

Saudari Sugunah A/P Sandran sebagai Tokoh Daya Usaha Inovasi Siswa

Saudari Sugunah A/P Sandran, dari Program Sains Makanan dan Pemakanan yang bakal bergraduat pada Majlis Konvokesyen UKM November ini, telah berjaya mengharumkan nama UKM apabila

Minggu Apresiasi Watan Sesi 2025/2026.

Minggu Apresiasi Watan bersama pelajar Tahun 1 Semester 1 Sesi 2025/2026. Sesi pelajar Program Sains dan Teknologi Makanan bersama para pensyarah dan mentor. Selamat datang

Kursus Jangka Pendek Mycotoxins Detection and Mitigation Strategies

Kursus jangka pendek bertajuk Mycotoxins Detection and Mitigation Strategies anjuran Jabatan Sains Makanan untuk kakitangan Institut Penyelidikan Sains & Teknologi Pertahanan (STRIDE) telah berlangsung pada

Bengkel Inovatif AI-Nose & AI-Tongue for Food Research: AI-Driven Sensory Technology 2025

Pada 28 Ogos 2025, Kumpulan Penyelidikan Pemprosesan dan Kejuruteraan Makanan (FPEG), Jabatan Sains Makanan, telah menganjurkan bengkel inovatif AI-Nose & AI-Tongue for Food Research: AI-Driven

Kunjungan daripada Fakultas Teknologi Industri Universitas Ahmad Dahlan, Indonesia

Pada 15 Ogos 2025, Jabatan Sains Makanan telah menerima kunjungan balas daripada Fakultas Teknologi Industri Universitas Ahmad Dahlan bagi perbincangan tentang potensi kolaborasi bersama. Tetamu