JABATAN SAINS MAKANAN

FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI

Jabatan Sains Makanan

Food Processing and Engineering

Food Processing and Engineering Research Group

Kumpulan Penyelidikan Pemprosesan & Kejuruteraan Makanan

Kluster Penyelidikan:
Research Cluster

Sumber Lestari, Alam Sekitar dan Kehidupan Pintar

 

Kata Kunci:
Keywords:

  1. Kejuruteraan Makanan / Food engineering 
  2. Biopemprosesan Makanan/ Food bioprocessing 
  3. Teknologi Pemprosesan Makanan / Food processing technology
  4. Biobahan Makanan / Food biomaterial
  5. Biokefungsian Makanan / Food biofunctionality

Bidang Penyelidikan:
Research Area:

Teknologi Pemprosesan Makanan / Food Processing Technology

SINOPSIS:

Melibatkan penyelidikan dalam bidang kejuruteraan bioproses makanan kepada teknologi fermentasi mikrobial dan teknologi pemprosesan huluan sehingga kepada hiliran

 

  • PROF. MADYA TS. DR. SAIFUL IRWAN ZUBAIRI  (KETUA)
  • PROF. MADYA DR. SALMA MOHD YUSOP
  • DR. ZALIFAH MOHD KASIM
  • DR. HASLANIZA HASHIM
  • DR. MOHAMED YUSUF MOHAMED NAZIR
  • DR. NURFATIMAH MOHD THANI
  • DR. NUR HIDAYAH JAMAR
  • PROF. MADYA IR DR. SHUHAIDA HARUN
  • PROF. MADYA DR. NORLIZA ABD RAHMAN
  • TS. DR. DARMAN NORDIN
  • DR. SITI SHAHARA ZULFAKAR
  • CIK ZAINUN NURZAHIM