Search
Close this search box.

Penafian

Universiti Kebangsaan Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam portal ini.

Dasar Privasi

Privasi anda
Halaman ini menerangkan dasar privasi yang merangkumi penggunaan dan perlindungan maklumat yang dikemukakan oleh pengunjung.
Sekiranya anda membuat transaksi atau menghantar e-mel yang mengandungi maklumat peribadi, maklumat ini mungkin akan dikongsi bersama dengan agensi awam lain untuk membantu penyediaan perkhidmatan yang lebih berkesan dan efektif.
Contohnya seperti di dalam menyelesaikan aduan yang memerlukan maklum balas dari agensi-agensi lain.

Maklumat Yang Dikumpul
Tiada maklumat peribadi akan dikumpul semasa anda melayari portal ini kecuali maklumat yang dikemukakan oleh anda melalui e-mel.

Apa yang akan Berlaku jika Saya Membuat Pautan kepada Portal/Laman Web yang Lain?
Portal ini mempunyai pautan ke portal/laman web lain. Dasar privasi ini hanya terpakai untuk laman web ini sahaja. Perlu diingatkan bahawa portal/laman web yang terdapat dalam pautan mungkin mempunyai dasar privasi yang berbeza dan pengunjung dinasihatkan supaya meneliti dan memahami dasar privasi bagi setiap portal/laman web yang dilayari.

Pindaan Dasar
Sekiranya dasar privasi ini dipinda, pindaan akan dikemas kini di halaman ini. Dengan sering melayari halaman ini, anda akan dikemas kini dengan maklumat yang dikumpul, cara ia digunakan dan dalam keadaan tertentu, bagaimana maklumat dikongsi bersama pihak yang lain.

Dasar Keselamatan

Perlindungan Data
Teknologi terkini termasuk penyulitan data adalah digunakan untuk melindungi data yang dikemukakan dan pematuhan kepada standard keselamatan yang ketat adalah terpakai untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan.

Keselamatan Storan
Semua storan elektronik dan penghantaran data peribadi akan dilindungi dan disimpan dengan menggunakan teknologi keselamatan yang sesuai.

Penafian Terjemahan Bahasa Ketiga

Sila ambil perhatian bahawa laman yang akan dipaparkan selepas pengalihbahasaan secara automatik oleh komputer . Kebarangkalian kandungan mungkin berbeza daripada maksud sebenar tidak dapat dielakkan. Universiti Kebangsaan Malaysia tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan atau kesalahan maklumat yang mungkin terjadi dari kandungan yang telah dialih bahasa. Kandungan rasmi hanya pada laman yang asal di dalam Bahasa Inggeris dan Malaysia.

Panduan Pengguna

Portal Rasmi Universiti Kebangsaan Malaysia sesuai dilayari oleh semua perisian pelayar (Desktop & Versi Mobile) atau mana-mana perisian pelayan web yang setara dengannya.

Jika anda menggunakan pelayar versi terdahulu atau selainnya, segelintir paparan tidak dapat dilakukan dengan sempurna. Pelayar web mestilah menyokong penggunaan JavaScript, Cascading Style Sheet, warna, format teks dan fungsi-fungsi asas yang lain.

Sila gunakan pelayar versi terbaharu untuk paparan terbaik.

UKM Logo Policy

Trademark
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) trademarks, service marks, trade names and trade dress are valuable assets. In following guidelines, you help us protect our valuable trademark rights and strengthen our corporate and brand identities. By using a UKM trademark, in whole or in part, you are acknowledging that UKM is the sole owner of the trademark and promising that you will not interfere with UKM’s rights in the trademark, including challenging UKM’s use, registration of or application to register such trademark, alone or in combination with other words, anywhere in the world and that you will not harm, misuse or bring into disrepute any UKM trademark. The goodwill derived from using any part of an UKM trademark exclusively inures to the benefit of and belongs to UKM. Except for the limited right to use as expressly permitted under these Guidelines, no other rights of any kind are granted hereunder, by implication or otherwise. The use of UKM trademarks are in no way indicates any relationship with UKM.

Disclaimer of Liability 
UKM makes no warranty, express or implied, or assumes any legal liability or responsibility for any consequences of your use (or misuse) of UKM trademarks including any consequences arising from accessing or downloading files from this site.

WARNING
Any unauthorised access to or misuses of UKM Trademarks are prohibited and subject to criminal and civil penalties under Trademark Act 1976 & Trademark Regulations. Individuals using UKM Trademarks are subject to having all activities have obtained consent from Centre for Corporate Communications (PKK), UKM.