Jabatan Anatomi Fakulti Perubatan

 Universiti Kebangsaan Malaysia

Ijazah Doktor Perubatan

Penglibatan Jabatan Anatomi di dalam program ini adalah menerusi modul-modul berikut:

 

Tahun 1, Semester 1:

FFFF1213 – Modul Tisu Badan

Ketua Modul – Dr Taty Anna Kamarudin

Sel adalah unit berfungsi semua organisma hidup. Matlamat modul ini adalah untuk menerangkan kepada pelajar tentang tubuh hidup, berdasarkan sel, klasifikasi tisu asas serta derivatif terhasil dari embryo. Pengetahuan itu kemudiannya dapat digunakan dalam mengaitkan asas penyakit diperingkat selular. Modul ini membantu dalam mempelajari struktur tisu badan yang terdiri daripada sel. Struktur berkait rapat dengan sel fungsi. Bersama dengan pengetahuan dari fisiologi, biokimia, patologi dan sains asas lain, kajian mengenai tisu badan dapat memberikan alat yang ampuh dalam memahami fungsi normal badan dan juga proses penyakit.

Tahun 1, Semester 2:

FFFF1424 – Modul Sistem Muskuloskeletal

      Ketua Modul – Dr Fairus Ahmad

Matlamat modul ini adalah untuk membolehkan pelajar memperoleh prinsip asas struktur tulang, sendi, otot, bekalan neurovaskular dan fungsinya. Penekanan terhadap tumpuan aplikasi pengetahuan asas terhadap gangguan klinikal biasa dan penyakit sistem muskuloskeletal akan dibincangkan. Di samping itu, korelasi klinikal dalam bidang radiologi dan disiplin ortopedik akan diperkenalkan untuk meningkatkan pengetahuan dan keupayaan pelajar terhadap modul ini. Pelajar akan belajar melalui kuliah konsep, praktikal, pakej Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBL) dan pakej Pembelajaran Kendiri (SLP).

Tahun 2, Semester 1:

FFFF2214 – Modul Sistem Kardiovaskular

(Wakil Jabatan – TBA)

Matlamat modul ini adalah untuk mendedahkan pelajar kepada proses penyakit yang mempengaruhi sistem kardiovaskular. Modul dibina berdasarkan pemahaman mengenai struktur, fungsi dan metabolisme jantung dan saluran darah. Pelajar akan dapat untuk memperoleh pengetahuan mengenai mekanisme asas dan prinsip pengurusan dari  penyakit sistem kardiovaskular, yang membolehkan mereka  mengintegrasikan pengetahuan sains asas dan konsep klinikal yang berkaitan dengan sistem.

 

FFFF2313 – Modul Sistem Respiratori

(Wakil Jabatan – Dr. Syarifah Aisyah Syed Abd Halim)

Matlamat modul ini adalah agar pelajar dapat memahami struktur sistem pernafasan dan mengaitkan struktur dengan fungsinya. Pengetahuan asas sains yang diperoleh pada tahun 1 seperti jangkitan dan imuniti, mekanisme penyakit dan farmakokinetik ubat akan membantu pelajar untuk memahami penyakit biasanya mempengaruhi sistem pernafasan serta ubat-ubatan yang digunakan dalam penyakit pernafasan.

 

FFFF2433 – Modul Sistem Urinari

(Wakil Jabatan – Prof. Madya Dr. Elvy Suhana Mohd Ramli)

Objektif modul ini adalah, pertama, pelajar harus mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai struktur makroskopik dan mikroskopik sistem saluran perkumuhan untuk memahami fungsi normal dan masalah klinikal biasa. Kedua, bahawa pelajar harus mengetahui peranan buah pinggang dalam mengawal isipadu dan komposisi cecair badan dan cara ia bertindak balas terhadap isipadu yang tidak normal, kepekatan elektrolit dan hemodinamik sistemik. Ketiga, pelajar harus memahami seberapa banyak perincian fungsi sel ginjal dan juga membolehkan mereka mengetahui asas terapi yang berkaitan. Keempat, pelajar harus dapat menerangkan perkumuhan normal, sebab-sebab oliguria dan kondisi-kondisi seperti glomerulonefritis, pilonefritis, jangkitan saluran kencing, batu karang, hematuria, proteinuria dan kegagalan buah pinggang akut dan kronik.

 

Tahun 2, Semester 2:

FFFF2125 – Modul Sistem Gastrointestinal & Hepatobiliari

(Wakil Jabatan – Prof. Madya Dr. Teoh Seong Lin)

Matlamat modul ini adalah untuk membimbing pelajar dalam mempelajari dan memahami perkembangan (embriologi), struktur, hubungan, radiologi dan histologi (anatomi), fungsi (fisiologi) dan metabolisme (biokimia) saluran gastrousus dan sistem hepatobiliari. Ia juga menekankan aspek patologi dari segi epidemiologi, etiologi, patogenesis, manifestasi klinikal (patologi, mikrobiologi dan parasitologi) dan prinsip asas pengurusan dan kawalan (farmakologi & kesihatan awam) penyakit dan jangkitan gastrousus.

 

FFFF2242 – Modul Sistem Endokrin

(Wakil Jabatan – Dr. Taty Anna Kamarudin)

Matlamat modul ini adalah untuk membolehkan pelajar memperoleh pengetahuan asas mengenai sistem endokrin yang merangkumi anatomi kelenjar endokrin, hormon yang dirembeskan termasuk sintesis dan degradasinya, cara tindakan dan aturan rembesan dan juga mekanisme dan patofisiologi gangguan endokrin. Ia juga akan memudahkan pelajar memahami tanda dan gejala gangguan endokrin yang biasa serta membolehkan mereka menafsirkan keputusan ujian yang berkaitan hasil untuk diagnosis gangguan ini. Modul ini juga akan merangkumi pengurusan farmakologi beberapa gangguan asas endokrin.

 

FFFF2325 – Modul Neurosains

(Wakil Jabatan – Prof. Dr Norzana Abd Ghafar)

Matlamat Modul Neurosains adalah untuk menyediakan pelajar perubatan terhadap kajian struktur dan fungsi komponen utama sistem saraf serta gangguan terhadapnya. Mereka juga akan mendapat gambaran mengenai ujian dan pengimejan sistem saraf serta mengaitkannya kepada masalah pesakit. Pelajar akan memahami kepentingan konsep diagnostik asas seperti gangguan neuron motor bahagian atas dan bawah, bahagian periferi dan pusat sistem saraf dan gangguan yang berkaitan dengan lebih jelas. Selain itu, tumpuan juga meliputi pemeriksaan kerosakan fungsi diskrit utama, fungsi global korteks serebrum dan bahagian lain dari sistem saraf, serta kaitannya dengan neurokimia otak. Mereka akan juga memahami jangkitan umum sistem saraf termasuk toksoplasmosis, pencegahan dan ubat-ubatan yang digunakan dalam rawatan. Di samping itu, mereka akan memahami ubat yang digunakan dalam penyakit degeneratif, penyalahgunaan dadah, hipnotik penenang, anestetik, antikonvulsan, antidepresan dan antipsikotik. Selanjutnya, pelajar akan mempelajari neoplasia serebrum, kesan dan komplikasinya. Begitu juga, mereka akan memahami kesan ketumbuhan pada sistem saraf.

 

FFFF2443 – Modul Sistem Reproduktif

(Wakil Jabatan – Dr. Mohamad Fairuz Yahaya)

Objektif modul ini adalah agar pelajar memahami proses pembiakan manusia dari penghasilan gamet sehingga bayi. Pelajar akan mempelajari serta memahami masalah dan gangguan umum terhadap sistem pembiakan lelaki dan wanita, mekanisme kontraseptif dan penularan jangkitan seksual.

 

Pautan: