Faculty of Science and Technology

Jualan Buku

Fakulti Sains dan Teknologi (FST) sedang mengadakan jualan buku limited edition “Coffee Table Book” keluaran FST secara atas talian kepada warga UKM yang berminat. Biasanya, satu buku dijual harga RM150, tetapi kini anda boleh mendapatkan 3 buku dengan RM300.

Burung-burung Malaysia : Malaysia Biodiversity Information System (MyBIS)

 • Sinopsis

  Buku ini menyediakan gambaran spesies burung terpilih di Malaysia. Sebagai sebahagian daripada usaha pemuliharaan, buku ini dihasilkan dengan kerjasama Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE), Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Semenanjung Malaysia, Pasukan Sistem Maklumat Biodiversiti Malaysia (MyBIS) daripada Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan naturalis burung yang bersemangat, yang terdiri daripada individu dan kumpulan, daripada Birds, Nature and Us (BNU), BirdGroup Taman Negara (BGTN) dan Malaysian Nature Society (MNS). Buku ini mengandungi data dan maklumat terkini mengenai spesies burung terpilih di Malaysia dengan cara yang dijelaskan dengan jelas. Foto terbaik dipilih untuk menghiasi halaman lengkap dengan kod QR yang sepadan dengan maklumat terperinci setiap spesies dalam MyBIS, yang boleh diakses kepada orang ramai secara percuma dalam talian.

 • ISBN

  9789674124434

Life in the Triangle – Tun Sakaran Marine Park and Sipadan Island

 • Sinopsis

  Coffeetable book ini telah ditulis khusus untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang peranan penting terumbu karang, yang merupakan salah satu ekosistem yang paling pelbagai di Bumi, tetapi kini diancam dengan kemusnahan. Ia menduduki lebih daripada 0.15% lautan dunia, namun luar biasa mereka menyediakan rumah untuk dianggarkan 25% daripada semua spesies marin. Buku ini menyeronokkan untuk dibaca kerana ia bermaklumat dan dihiasi dengan gambar dan ilustrasi yang cantik tentang hidupan marin bawah air, serta biodiversiti darat dan komuniti Taman Laut Tun Sakaran dan Taman Pulau Sipadan.

 • ISBN

  9789674126018

Keajaiban Alam Marin Khazanah Malaysia

 • Sinopsis

  Buku ini memaparkan ekosistem marin di Malaysia yang dinamik, dan sedang mengalami tekanan yang tinggi, terutamanya daripada kesan pemanasan global akibat perubahan iklim. Di antara kesan negatif yang dialami oleh ekosistem marin sekarang ialah perubahan pola taburan hujan di seluruh dunia, peningkatan kawasan gurun, peningkatan aras lautan akibat pencairan kawasan glasier di kutub utara dan kemerosotan kepelbagainan biologi akibat kepupusan spesies. Justeru itu, buku ini memaparkan elemen-elemen penting di dalam ekosistem marin di Malaysia, termasuklah fasa perantara di antara lautan dan daratan, iaitu kawasan bakau, pantai berbatu dan pantai berpasir. Keutamaan isi kandungan buku ini diberikan kepada ekosistem terumbu karang dan kepelbagaian biologi marin. Foto yang menarik menawarkan singkapan kehidupan alam marin yang menakjubkan kepada pembaca dalam kalangan masyarakat tempatan, dengan harapan untuk menarik minat dan kesedaran sivik terhadap pentingnya kita menjaga alam marin.

 • ISBN

  9789674123697

Untuk pertanyaan:
019-289 6858 (Madam Pzah)