Faculty of Science and Technology

Kolaborasi Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR)

PROGRAM CSR "IT'S TIME FOR OUR RIVER"

Program CSR “It’s Time For Our River” telah diadakan pada 26 Jun 2022 jam 8.30 pagi bertempat di Tapak Rekreasi Friends of Langat River (FOLR), UKM. Program CSR ini telah ditaja oleh Kumpulan Syarikat Etika dengan kerjasama pihak FST dan FOLR.
 
Program ini telah disertai oleh Dato Seri Ir Dr Zaini Ujang, Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar (KASA) merangkap Presiden Friends of River Malaysia (FORM), Prof Dato’ Ir. Ts. Dr Othman A. Karim, Timbalan Presiden FORM, Prof ChM. Dr Ishak Ahmad, Dekan Fakulti Sains dan Teknologi UKM dan dirasmikan oleh Encik Santharuban Thurai Sundaram, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Syarikat Etika dan Encik Nazurudeen Meerah Ghany, Naib Presiden Kanan Sumber Manusia dan duta Kelestarian Kumpulan Syarikat Etika.
 
Seramai 300 orang peserta yang terdiri daripada pelajar dan kakitangan FST UKM, ekorelawan UKM, kakitangan Kumpulan Syarikat Etika, Persatuan FOLR, Indah Water Konsortium dan Persatuan CAVAdventures telah bersama-sama menjalankan aktiviti gotong royong di sekitar kawasan rekreasi FOLR.
 
Selain itu, pameran turut diadakan melibatkan Pusat Sistematik Serangga (CIS) FST, FOLR, Fun with Microbes dan AiRBORNE Sense yang menggunakan drone untuk mengesan pencemaran air. Usaha mempromosi produk kajian pensyarah FST menerusi saluran media massa telah dilakukan di tapak CSR ini. Webinar dan pertandingan VLOG juga telah dijalankan dan mendapat sambutan yang menggalakkan. Diharap program ini dapat memupuk kesedaran dan kefahaman orang ramai betapa pentingnya menjaga dan memelihara alam sekitar demi kelansungan hidup generasi akan datang. 

Media coverage

PROGRAM CSR "OCEAN CLEAN-UP"

Program komuniti “Ocean Clean-Up” anjuran Kerajaan Negeri Selangor dan Pusat Penyelidikan Ekosistem Marin (EKOMAR), Fakulti Sains Dan Teknologi (FST), UKM dengan kerjasama Jabatan Perikanan Selangor telah diadakan pada  29-31 Mei 2022 (di Pulau Redang, Terengganu), 22-24 Julai 2022 (di Pulau tenggol, Terengganu) dan 1-3 Ogos 2022 (di Pulau Tioman, Pahang). 
 
Penyertaan terhad kepada peserta seramai 30 orang. Peserta terdiri dari 10 orang penyelam UKM, 10 penyelam Kerajaan Negeri Selangor, 4 peserta media, 2 dari Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) dan 4 penyelam pengiring dari Jabatan Perikanan Malaysia.

Program kemasyarakat ini telah ketuai oleh YBrs En. Mohd Shahrim Senik (Pegawai Sains Kanan, FST) dan dihadiri oleh  Y.B. Tuan Haji Izham Hashim  (Exco Infrastruktur dan Pertanian, Kerajaan Negeri Selangor) sebagai wakil kerajaan Negeri Selangor dan YBhg Prof. ChM. Dr. Ishak Ahmad (Dekan FST) dan YBhg. Prof. Dr. Zaidi Che Cob (Ketua Pusat Penyelidikan Ekosistem Marin (EKOMAR).
 
Objektif program ini adalah untuk menjalankan aktiviti pembersihan terumbu karang dari Crown of Thorns (COTs) dan sampah sarap marin terutama ghosts net. Selain itu, program ini juga menjalankan kajian keberkesanan penggunaan bahan kimia membunuh tapak sulaiman mahkota berduri melalui aktiviti penyelidikan dari EKOMAR dan seterusnya menerbitkan penulisan saintifik.
 
Penganjuran program ini sedikit sebanyak telah membantu dalam memelihara dan memulihara ekosistem terumbu karang dari COT yang mampu merosakkan karang. EKOMAR dan FST amat berharap agar program seperti diteruskan bagi memelihara dan memulihara terumbu karang.

Media coverage

Jika anda berminat untuk bekerjasama dengan kami, sila hubungi Madam Pzah (0192896858, madampzah83@ukm.edu.my)