UKMShape

(Pusat Pembentukan Pendidikan Lanjutan & Profesional)

Search
Close this search box.

| Perubatan Pelajar

Semua pelajar yang berdaftar dan berstatus aktif / mendaftar adalah layak untuk mendapatkan kelebihan yang termaktub di dalam Skim Perubatan Pelajar (Skim). Skim ini adalah terpakai kepada pelajar ambilan Pusat Pendidikan Lanjutan & Profesional di bawah program Eksekutif dan Program Berterusan Jarak Jauh (PBJJ) sahaja.
Selain daripada pelajar seperti di atas, saudara/i dinasihatkan untuk menghubungi dan berurusan dengan Pusat Kesihatan UKM (PKU) di talian 03-8921 5087 atau emel pkesihatan@ukm.edu.my atau rujuk laman sesawang PKU di pautan ini http://www.ukm.my/pusatkesihatan/.
Semua pelajar yang berstatus aktif / mendaftar layak untuk mendapatkan rawatan di PKU sepanjang tempoh pengajian di UKM. Saudara/i dinasihatkan untuk membawa kad matrik pelajar sepanjang tempoh berurusan di PKU.

Waktu operasi Pusat Kesihatan UKM:

HariMasa
Isnin – Khamis08:00 Pagi – 01:00 Petang
02:00 Petang – 05:00 Petang
Jumaat08:00 Pagi – 12:15 Tgh Hari
02:45 Petang – 05:00 Petang
Extended Hours (Bagi rawatan kes kecemasan sahaja)
Isnin – Khamis05:00 Petang – 07:00 Malam
08:00 Malam – 10:00 Malam
Sabtu & Ahad08:00 Pagi – 01:00 Petang

Nota: Sabtu, Ahad & Cuti Kelepasan Am: TUTUP

Surat Jaminan adalah surat yang akan dikeluarkan oleh pihak institusi (UKMShape) sekiranya pelajar perlu mendapatkan rawatan khas di Hospital atau dimasukkan ke dalam wad atas tujuan perubatan / rawatan. Surat Jaminan adalah tertakluk kepada keputusan / kebenaran Pusat Kesihatan UKM.
Bagi tujuan di atas, saudara/i diminta untuk menghubungi bahagian UKMCare melalui emel ukmcare@ukm.edu.my atau ke Kaunter UKMCare, UKMShape, Universiti Kebangsaan Malaysia.
Perkara di atas hanya terpakai kepada pelajar ambilan Pusat Pembentukan Pendidikan Lanjutan & Profesional di bawah program Eksekutif dan Program Berterusan Jarak Jauh (PBJJ) sahaja.
Selain daripada pelajar seperti di atas, saudara/i dinasihatkan untuk menghubungi dan berurusan dengan Pusat Kesihatan UKM (PKU) di talian 03-8921 5087 atau emel pkesihatan@ukm.edu.my atau rujuk laman sesawang PKU di pautan ini http://www.ukm.my/pusatkesihatan/.

Nota:

  1. Surat Jaminan tidak akan dikeluarkan terus selepas permohonan dibuat oleh pelajar kerana bahagian UKMCare perlu memohon pandangan dan pertimbangan daripada Pegawai Perubatan dari Pusat Kesihatan Universiti (PKU) UKM. Jika Pegawai Perubatan mengesahkan permohonan pelajar, barulah Surat Jaminan akan dikeluarkan.

  1. Pelajar yang ingin memohon Surat Jaminan disarankan untuk menyerahkan salinan laporan kesihatan yang telah disahkan oleh Pegawai Perubatan dari Klinik atau Hospital yang berkaitan.

  1. Jika pelajar tidak mempunyai sebarang laporan kesihatan, pelajar dinasihatkan untuk berjumpa dengan Pegawai Perubatan PKU UKM untuk mendapatkan kelulusan dan pengesahan daripada pegawai berkenaan. Surat Iringan akan diberikan kepada pelajar yang memohon.
Berikut adalah rawatan yang tidak ditanggung oleh Skim Perubatan Pelajar:
Sebarang kelebihan di bawah Skim ini tidak akan terpakai kepada pelajar sekiranya sedang:
Maklumat lanjut atau sebarang persoalan?
Bahagian UKMCare, UKMShape boleh dihubungi melalui talian 03-8927 2117 atau emal ukmcare@ukm.edu.my.