Pusat Pengajian Citra Universiti |  Bijaksana untuk Memperkasa

Pusat Pengajian Citra Universiti (School of Liberal Studies)

Sarjana Muda Sains Citra (Kepujian)

Bijaksana untuk Memperkasa

Pasaran kerja hari ini semakin sukar, terutamanya memandangkan Revolusi Perindustrian 4.0 (4IR). Pekerja pelbagai disiplin diperlukan oleh majikan. Untuk menangani keperluan ini, program Sarjana Muda Sains dalam Pengajian Liberal dengan Kepujian (SmSn Citra) disediakan.

0 +

Rakan Kongsi Industri

0 +

Pelajar

0 %

Pakar

Pembelajaran Berasaskan Kerja

2u2i & 3u1i

 • Seminar Tahun Pertama (FYS)
 • Perkhidmatan / Pembelajaran Berasaskan Komuniti (SBL)
 • Pendekatan Antara Disiplin untuk Penilaian
 • Kepelbagaian / Pembelajaran Menyeluruh
 • Pembelajaran berasaskan Perkhidmatan / Industri / Komuniti / 
 • Penulisan Akademik Intensif
 • Penyelidikan Empirikal / Kursus dan Projek Capstone
 • Tugasan dan Projek Kolaborati
 • Internship

Kaedah Pembelajaran

Keunikan Program Citra SmSn

2u2i & 3u1i

 • Penilaian (5%)
  • Peperiksaan
  • Ujian
  • Persembahan
  • Pitching
  • pertandingan
 • Pembelajaran Bersemuka (25%)
  • Kuliah Interaktif
  • Tutorial,
  • Rundingan,
  • Pertemuan & Lain-lain
 • Pembelajaran Kendiri (70%)
  • Kajian Bebas,
  • Projek,
  • Praktikum,
  • Latihan Ilmiah,
  • Kerja Lapangan,
  • Pembelajaran Makmal,
  • e-Pembelajaran,
  • Pembelajaran Berasaskan Masalah,
  • Pembelajaran Berpengalaman dan lain-lain

Syarat Kemasukan

KUASAI DENGAN PENYELIDIKAN

Syarat Kemasukan

 • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
  Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia atau kepujian dalam kertas Julai Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia dan lulus dalam mata pelajaran Sejarah
  dan;
  Sijil APEL MQA dengan memperoleh MQF Tahap 6
  atau;
 • Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM)
  Lulus Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia
  (STPM) dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.50 pada peringkat STPM/KPM Matrikulasi/Asasi
  dan;
  Mendapat sekurang-kurangnya Gred C
  (NGMP 2.00) pada tahap
  Matrikulasi/Asasi STPM/KPM dalam mana-mana dua (2) mata pelajaran lain
 • Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)
  Lulus sekurang-kurangnya pangkat Jayyid dalam Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)
  atau;
 • Diploma
  Lulus Diploma berkaitan daripada Institusi Pendidikan yang diiktiraf oleh Universiti dan Kerajaan Malaysia dan memperoleh sekurang-kurangnya PNGK 2.50
  dan;
  Dapatkan sekurang-kurangnya Tahap 3 (Band 3) dalam Malaysian University English Test (MUET)
  dan;
 • Ujian / Temuduga
  Lulus ujian dan/atau Temuduga yang ditetapkan oleh Pusat Pengajian Citra Universiti (Sekolah Pengajian Liberal)

Tempoh Pengajian & Yuran

MOD SEPENUH MASA

Sepenuh Masa

2 TAHUN
(Minimum)
8 SEMESTER
Maksimum 6 Tahun (12 Semester)

PERMOHONAN KEMASUKAN

Permohonan Kemasukan
Permohonan dibuka sepanjang tahun dan boleh dibuat secara dalam talian. Kami menjemput permohonan untuk mengikuti program Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Pengajian Liberal (Kepujian) CITRA. Permohonan boleh dibuat melalui sistem Sertai UKM (https://join.ukm.my). Sistem aplikasi ini ditadbir oleh Pusat Pengurusan Akademik (PPA) dan laman web mereka ialah (www.ukm.my/akademik)

UKM menawarkan skim bantuan kewangan dalam bentuk Zamalah dan ia terhad kepada pelajar yang layak sahaja. Permohonan skim Zamalah boleh dipohon terus ke Pusat Siswazah UKM.

Pengurusan Program

PENGAJARAN & PEMBELAJARAN

Prof. Madya Dr. Nazri Muslim

Timbalan Dekan (Penyelidikan & Rangkaian)

Tel : 03-8921 6891 tdpjcitra@ukm.edu.my

Dr. Rozita Ibrahim

Ketua Program Sarjana Muda Sains Citra

Tel : 03-8921 6915 eta@ukm.edu.my

Mdm. Sufeera Rahmad

Penolong Pendaftar

Tel : +603-8921 6890 sufeera@ukm.edu.my

Rakan Kongsi Industri CITRA

RAKAN RANGKAIAN STRATEGIK

Testimoni Pelajar

Testimoni

Sebagai pelajar Sarjana Muda Sains dalam Pengajian Liberal, saya mempunyai keistimewaan untuk memilih antara universiti 2 tahun, industri 2 tahun (2u2i) atau universiti 3 tahun, modul industri 1 tahun (3u1i) dan saya sendiri memilih untuk sangkutan 1 tahun di Ibu Pejabat Maybank. Saya harus mengakui, ia telah menjadi perjalanan yang membuka mata. Saya telah memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang luas yang boleh saya kaitkan secara langsung dengan apa yang saya pelajari di universiti. Program ini benar-benar membuka jalan kepada pertumbuhan peribadi dan profesional saya. Saya bukan sahaja memperoleh kemahiran dan pengetahuan yang tidak ternilai, tetapi saya juga telah menjalin hubungan sepanjang hayat dan membina asas yang kukuh untuk kerjaya saya. Kepercayaan yang diberikan oleh industri kepada saya sebagai seorang profesional muda bercakap banyak tentang komitmen mereka untuk memupuk bakat. Saya sentiasa bersyukur dengan peluang yang diberikan dan pertumbuhan yang saya alami melalui program ini. Terima kasih CITRA, terima kasih UKM

Mariam Penglibatan Pekerja & Komunikasi Dalaman, Modal Insan Kumpulan

Jika anda seorang yang mempunyai pelbagai minat, saya percaya CITRA adalah kursus terbaik untuk anda! Berada di CITRA telah memberi saya peluang untuk mematangkan diri dan mencabar diri saya semasa saya memutuskan 2 bidang berbeza yang akan menjadi latar depan ijazah saya. Saya dapat mengenali dan memperhalusi kekuatan saya sambil menambah baik pada bidang yang tidak mencukupi. Pendekatan pembelajaran berasaskan kerja sudah pasti berkesan untuk perkembangan saya dalam aspek kerjaya masa hadapan. Tambahan pula, saya dapat memperoleh pengalaman kerja dalam industri, serta menggunakan kemahiran yang telah saya pelajari dari universiti walaupun sebelum menamatkan pengajian. Ini pastinya akan menyumbang dalam meningkatkan kebarangkalian saya untuk mencapai jawatan sepenuh masa. Kedua-dua pensyarah dan senior di CITRA telah memberikan bimbingan dan nasihat sepanjang perjalanan saya di universiti sejak awal. Saya bersyukur menjadi sebahagian daripada keluarga CITRA dan saya tahu anda juga akan!

Adriana Samuel KellyOCG Malaysia Sdn. Bhd

Berada di CITRA telah menjadi pengalaman yang transformatif. Saya mengejar minat saya dalam Psikologi sambil meneroka pelbagai bidang seperti Jantina, Seksualiti dan Pengajian Media. Program ini memberi saya kebebasan untuk mendalami subjek ini dan meluaskan pemahaman saya tentang dinamika masyarakat. Di luar bilik darjah, saya mempunyai pengalaman yang tidak ternilai, termasuk program mobiliti di dua universiti, tempat saya menjalin rangkaian dengan ahli akademik pakar, dan latihan amali dengan agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, mendedahkan saya kepada kesan dunia sebenar dasar sosial. Program ini bukan sahaja meluaskan pengetahuan saya tetapi juga memberikan penemuan diri yang mendalam. Ia mengesahkan dedikasi saya kepada Psikologi Sosial, menyemarakkan usaha saya untuk kerjaya akademik dalam bidang tersebut. Penekanan CITRA pada penerokaan, pembelajaran antara disiplin dan pengalaman praktikal telah memperkasakan saya untuk membangunkan perspektif yang unik. Langit benar-benar had dalam program ini. Apa yang anda perlukan adalah keinginan yang membara untuk belajar dan keberanian untuk bermimpi.

Aishah Mutmainnah Khairul Annuar NIL

Salah satu perkara pertama yang perlu dipertimbangkan semasa memohon program ini ialah mengetahui dan memahami perkara yang anda minati dan perkara yang perlu dicapai dalam 5 tahun akan datang, yang sememangnya mencabar. Walau bagaimanapun, pendedahan dan persekitaran yang dialami telah membolehkan saya menemui minat dan potensi saya. CITRA memberi saya akses kepada pengetahuan yang diperlukan berdasarkan penumpuan pilihan dan mengamalkan kemahiran insaniah yang menjadi tuntutan dalam dunia pekerjaan. Apa yang saya suka tentang kursus ini ialah program pembelajaran berasaskan kerja. Ia benar-benar menumpukan pada pembangunan profesional pelajar melalui pendedahan tugas di tempat kerja, dan projek sebenar yang boleh membantu pembangunan syarikat. Oleh itu, saya percaya CITRA boleh menyediakan pendekatan pendidikan yang baharu untuk pelajar masa depan.

Siti Ruqaiyah binti Morshidi NIL

Mampu mencampur dan memadankan kursus anda sendiri tanpa mengetahui dengan tepat apa yang anda inginkan sebenarnya boleh menjadi satu cabaran. Tetapi keupayaan untuk berbuat demikian, membuatkan saya memikirkan laluan masa depan yang boleh memenuhi kedua-dua kekuatan dan semangat saya. Dan dengan saya berada di CITRA, saya perlu belajar dengan tepat apa yang saya perlukan, untuk berada di tempat saya sekarang. Kemahiran yang saya pelajari di CITRA menjadi asas yang kukuh kepada apa yang saya perlukan untuk menyempurnakan proses pembelajaran berasaskan kerja saya yang kemudiannya membuatkan saya berjaya mendapat pekerjaan yang baik di sebuah syarikat yang baik. Dan dengan itu sebagai batu loncatan, saya juga bersyukur kerana bukan sahaja dapat menjamin masa depan yang menjanjikan, saya juga memperoleh banyak kemahiran lain yang diperlukan dengan berada dalam persekitaran tenaga kerja pada peringkat awal dalam hidup saya.

Hijazida Hamdan Durioo Sdn. Bhd.

SmS Citra memberikan banyak pengalaman cemerlang sepanjang empat tahun saya di UKM. Struktur pengajian yang fleksibel telah memberi saya keupayaan untuk mengatur kurikulum dan penumpuan saya sendiri dalam pelbagai sektor, dan akhirnya menjadikan bidang tersebut sejajar dengan minat saya dan keperluan pasaran semasa. Cabaran dalam persekitaran kerja sebenar memberi impak yang besar terutamanya kepada graduan baru. Kebanyakan syarikat dan industri memberi tumpuan kepada kebolehpasaran graduan dan pekerja yang fleksibel dan mempunyai tahap pemikiran kreatif dan kritis. Kemahiran dan pengalaman yang diperoleh semasa zaman sarjana saya telah meluaskan pilihan profesional saya, dan saya kini seorang eksekutif perhubungan awam dan korporat di organisasi sosial dan korporat.

Fauzhan Naim Eksekutif Perhubungan Awam & Korporat MyFundAction (Yayasan Kebajikan Muslim Malaysia)