Pusat Pengajian Citra Universiti |  Bijaksana Untuk Memperkasa

Pusat Pengajian Citra Universiti (School Of Liberal Studies)

Sarjana Sains (Pengajian Liberal)

SEMESTER 1 (2022/2023) Sarjana Sains (Pengajian Liberal) – (MSc Citra) melalui mod penyelidikan.

Sentiasa menyampaikan lebih daripada yang dijangkakan.

Platform Untuk Penyelidikan Pendidikan Dinamik

Pusat Pengajian Citra Universiti (Pusat Pengajian Liberal) berusaha membentuk graduan yang holistik dan mempunyai jati diri UKM melalui kaedah pembentukan minda dan pembinaan sahsiah, selaras dengan visi, misi, dan matlamat Pendidikan UKM Citra.

Pendidikan Citra UKM mampu memenuhi permintaan pasaran dengan memupuk modal insan yang inovatif, kreatif serta berkemahiran menggunakan ilmu pengetahuan dan kemahiran insaniah bagi mengatasi halangan dan bersaing dalam dunia sebenar.

Sehingga Pusat ini berjaya melaksanakan Sarjana Muda Sains dalam Pengajian Liberal, dinamisme pendidikan Citra akan terus berkembang. Kali ini, mod penyelidikan utama dalam bidang pengajian yang ditawarkan oleh Pusat Pengajian Citra Universiti (Sekolah Pengajian Liberal) ialah Program Siswazah peringkat Sarjana.

0 K

Rakan Kongsi Industri

0 +

Pendaftaran Pelajar

0 %

Pakar

Apa Yang Kami Tawarkan

Bidang Pengajian dan Pengkhususan

Program ini adalah merentas disiplin, luas dan fleksibel - tidak terhad kepada bidang konvensional.​

 • Teknologi Mengganggu, Peluang dan Pengurusan Risiko
 • Data Besar, Peluang dan Keselamatan
 • Kepintaran Kreatif dan Inovasi Perkongsian
 • Manusia-Mesin dan Nilai Etika; dan lain lain
 • Etika
 • Profesionalisme
 • Pengurusan dan
 • Rundingan Rakyat
 • Perkembangan Minda,
 • Sahsiah dan Perwatakan
 • Pemikiran Kritis,
 • Keusahawanan dan Reka Bentuk
 • Agama dan Kerohanian
  Seni; dan lain lain
 • Bioteknologi, Etika dan Pengguna (Bioteknologi, Etika dan Pengguna);
 • Ilmu Tauhid (Sains Tauhid);
 • Kejuruteraan Alam Sekitar (Environmental Engineering); dan lain lain
 • Kemahiran peribadi
 • Kepimpinan;
 • Komunikasi dan Kerjasama Profesional (Komunikasi dan Kerjasama Profesional);
 • Budaya dan Transformasi Digital;;
 • Pengurusan Perubahan (Budaya dan Transformasi Digital, dan Pengurusan Perubahan); dan lain lain

Pembelajaran Kaedah

Perkhidmatan Profesional

Kerjasama

Penyeliaan, Penyelidikan, Industri / Agensi Kerajaan / Organisasi Masyarakat

Kemasukan Keperluan

KUASAI DENGAN PENYELIDIKAN

Syarat Kemasukan

 • Mengiktiraf Sarjana Muda
  memiliki ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang berkaitan dengan program yang anda mohon, seperti yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia, dengan purata nilai gred kumulatif (CGPA) sekurang-kurangnya 2.75; atau

 • Sarjana Muda + 1 Tahun Pengalaman Kerja
  mempunyai sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman kerja dalam sektor berkaitan dan ijazah sarjana muda dalam bidang yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia dengan purata nilai gred kumulatif (CGPA) sekurang-kurangnya 2.50; atau

 • Sarjana Muda + 5 Tahun Pengalaman Kerja
  memiliki ijazah Sarjana Muda dalam disiplin yang berkaitan daripada institusi yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia, dengan purata nilai gred kumulatif (CGPA) sekurang-kurangnya 2.00, serta sekurang-kurangnya 5 tahun pengalaman kerja yang berkaitan dan penilaian dalaman yang menyeluruh (MDD 2021). ); atau

Bahasa Keperluan

CALON ANTARABANGSA

Keperluan Bahasa

 • Keperluan Bahasa Inggeris:
 • Lulus TOEFL (minimum 550); atau
 • Lulus IELTS (jalur minimum 5); atau
 • Lulus MUET (jalur minimum 4)
 • Antarabangsa Khas Bagi calon pelajar antarabangsa yang dipertimbangkan dalam tawaran bersyarat kerana mereka tidak memenuhi keperluan kecekapan bahasa Inggeris, mereka mesti menghadiri Kursus Persediaan Bahasa Inggeris peringkat dalaman dan mesti menduduki peperiksaan MUET atau mana-mana peperiksaan yang telah diselaraskan dengan The Common European Framework Rujukan (CEFR).

Tempoh & Yuran Pengajian

MOD SEPENUH MASA & SAMBILAN

SEPENUH MASA

2 TAHUN
4 SEMESTER
Maksimum 3 Tahun (6 Semester)

Sambilan

3 TAHUN
6 SEMESTER
Maksimum 4 Tahun (8 Semester)

YURAN PELAJAR ANTARABANGSA - RM23,600.00

KEMASUKAN PERMOHONAN

Permohonan Kemasukan

Permohonan dibuka sepanjang tahun dan boleh dibuat secara dalam talian. Kami mempelawa permohonan untuk mengikuti program ijazah Sarjana Sains CITRA. Permohonan boleh dibuat melalui sistem Sertai UKM (https://join.ukm.my). Sistem aplikasi ini ditadbir oleh Pusat Pengurusan Akademik (PPA) dan laman web mereka ialah (www.ukm.my/akademik)

UKM menawarkan skim bantuan kewangan dalam bentuk Zamalah dan ia terhad kepada pelajar yang layak sahaja. Permohonan skim Zamalah boleh dipohon terus ke Pusat Siswazah UKM.

Pakar kami

PENGAJARAN & PEMBELAJARAN

Prof. Madya Dr. Nazri Muslim

Timbalan Dekan (Penyelidikan & Rangkaian)

Tel : 03-8921 6891 tdpjcitra@ukm.edu.my

Dr. Lim Kar Keng

Ketua Program Pasca Siswazah

Tel : 03-8921 6904 kk@ukm.edu.my

Mdm. Sufeera Rahmad

Penolong Pendaftar

Tel : +603-8921 6890 sufeera@ukm.edu.my

CITRA Rakan Kongsi Industri

RAKAN RANGKAIAN STRATEGIK

Alumni Kami

Testimoni

Sebagai pelajar Sarjana Muda Sains dalam Pengajian Liberal, saya mempunyai keistimewaan untuk memilih antara universiti 2 tahun, industri 2 tahun (2u2i) atau universiti 3 tahun, modul industri 1 tahun (3u1i) dan saya sendiri memilih untuk sangkutan 1 tahun di Ibu Pejabat Maybank. Saya harus mengakui, ia telah menjadi perjalanan yang membuka mata. Saya telah memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang luas yang boleh saya kaitkan secara langsung dengan apa yang saya pelajari di universiti. Program ini benar-benar membuka jalan kepada pertumbuhan peribadi dan profesional saya. Saya bukan sahaja memperoleh kemahiran dan pengetahuan yang tidak ternilai, tetapi saya juga telah menjalin hubungan sepanjang hayat dan membina asas yang kukuh untuk kerjaya saya. Kepercayaan yang diberikan oleh industri kepada saya sebagai seorang profesional muda bercakap banyak tentang komitmen mereka untuk memupuk bakat. Saya sentiasa bersyukur dengan peluang yang diberikan dan pertumbuhan yang saya alami melalui program ini. Terima kasih CITRA, terima kasih UKM

Mariam Penglibatan Pekerja & Komunikasi Dalaman, Modal Insan Kumpulan

Jika anda seorang yang mempunyai pelbagai minat, saya percaya CITRA adalah kursus terbaik untuk anda! Berada di CITRA telah memberi saya peluang untuk mematangkan diri dan mencabar diri saya semasa saya memutuskan 2 bidang berbeza yang akan menjadi latar depan ijazah saya. Saya dapat mengenali dan memperhalusi kekuatan saya sambil menambah baik pada bidang yang tidak mencukupi. Pendekatan pembelajaran berasaskan kerja sudah pasti berkesan untuk perkembangan saya dalam aspek kerjaya masa hadapan. Tambahan pula, saya dapat memperoleh pengalaman kerja dalam industri, serta menggunakan kemahiran yang telah saya pelajari dari universiti walaupun sebelum menamatkan pengajian. Ini pastinya akan menyumbang dalam meningkatkan kebarangkalian saya untuk mencapai jawatan sepenuh masa. Kedua-dua pensyarah dan senior di CITRA telah memberikan bimbingan dan nasihat sepanjang perjalanan saya di universiti sejak awal. Saya bersyukur menjadi sebahagian daripada keluarga CITRA dan saya tahu anda juga akan!

Adriana Samuel KellyOCG Malaysia Sdn. Bhd

Berada di CITRA telah menjadi pengalaman yang transformatif. Saya mengejar minat saya dalam Psikologi sambil meneroka pelbagai bidang seperti Jantina, Seksualiti dan Pengajian Media. Program ini memberi saya kebebasan untuk mendalami subjek ini dan meluaskan pemahaman saya tentang dinamika masyarakat. Di luar bilik darjah, saya mempunyai pengalaman yang tidak ternilai, termasuk program mobiliti di dua universiti, tempat saya menjalin rangkaian dengan ahli akademik pakar, dan latihan amali dengan agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, mendedahkan saya kepada kesan dunia sebenar dasar sosial. Program ini bukan sahaja meluaskan pengetahuan saya tetapi juga memberikan penemuan diri yang mendalam. Ia mengesahkan dedikasi saya kepada Psikologi Sosial, menyemarakkan usaha saya untuk kerjaya akademik dalam bidang tersebut. Penekanan CITRA pada penerokaan, pembelajaran antara disiplin dan pengalaman praktikal telah memperkasakan saya untuk membangunkan perspektif yang unik. Langit benar-benar had dalam program ini. Apa yang anda perlukan adalah keinginan yang membara untuk belajar dan keberanian untuk bermimpi.

Aishah Mutmainnah Khairul Annuar NIL

Salah satu perkara pertama yang perlu dipertimbangkan semasa memohon program ini ialah mengetahui dan memahami perkara yang anda minati dan perkara yang perlu dicapai dalam 5 tahun akan datang, yang sememangnya mencabar. Walau bagaimanapun, pendedahan dan persekitaran yang dialami telah membolehkan saya menemui minat dan potensi saya. CITRA memberi saya akses kepada pengetahuan yang diperlukan berdasarkan penumpuan pilihan dan mengamalkan kemahiran insaniah yang menjadi tuntutan dalam dunia pekerjaan. Apa yang saya suka tentang kursus ini ialah program pembelajaran berasaskan kerja. Ia benar-benar menumpukan pada pembangunan profesional pelajar melalui pendedahan tugas di tempat kerja, dan projek sebenar yang boleh membantu pembangunan syarikat. Oleh itu, saya percaya CITRA boleh menyediakan pendekatan pendidikan yang baharu untuk pelajar masa depan.

Siti Ruqaiyah binti Morshidi NIL

Mampu mencampur dan memadankan kursus anda sendiri tanpa mengetahui dengan tepat apa yang anda inginkan sebenarnya boleh menjadi satu cabaran. Tetapi keupayaan untuk berbuat demikian, membuatkan saya memikirkan laluan masa depan yang boleh memenuhi kedua-dua kekuatan dan semangat saya. Dan dengan saya berada di CITRA, saya perlu belajar dengan tepat apa yang saya perlukan, untuk berada di tempat saya sekarang. Kemahiran yang saya pelajari di CITRA menjadi asas yang kukuh kepada apa yang saya perlukan untuk menyerlahkan proses pembelajaran berasaskan kerja saya yang kemudiannya membuatkan saya berjaya mendapat pekerjaan yang baik di sebuah syarikat yang baik. Dan dengan itu sebagai batu loncatan, saya juga bersyukur kerana bukan sahaja dapat menjamin masa depan yang menjanjikan, saya juga memperoleh banyak kemahiran lain yang diperlukan dengan berada dalam persekitaran tenaga kerja pada peringkat awal dalam hidup saya.

Hijazida Hamdan Durioo Sdn. Bhd.

SmS Citra memberikan banyak pengalaman cemerlang sepanjang empat tahun saya di UKM. Struktur pengajian yang fleksibel telah memberi saya keupayaan untuk mengatur kurikulum dan penumpuan saya sendiri dalam pelbagai sektor, dan akhirnya menjadikan bidang tersebut sejajar dengan minat saya dan keperluan pasaran semasa. Cabaran dalam persekitaran kerja sebenar memberi impak yang besar terutamanya kepada graduan baharu. Kebanyakan syarikat dan industri memberi tumpuan kepada kebolehpasaran graduan dan pekerja yang fleksibel dan mempunyai tahap pemikiran kreatif dan kritis. Kemahiran dan pengalaman yang diperoleh semasa zaman sarjana saya telah meluaskan pilihan profesional saya, dan saya kini seorang eksekutif perhubungan awam dan korporat di organisasi sosial dan korporat.

Fauzhan Naim Eksekutif Perhubungan Awam & Korporat MyFundAction (Yayasan Kebajikan Muslim Malaysia)