Search
Close this search box.

Informasi Untuk Ibu Bapa

Sejak ditubuhkan pada 18 Mei 1970, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bukan sahaja memenuhi visi bapa pengasasnya untuk menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pembelajaran dan keilmuan tetapi juga berjaya melahirkan intelektual dan cendekiawan yang menjadi kebanggaan negara .

Bermula dengan hanya tiga fakulti, sejak itu telah berkembang menjadi 13 fakulti, 13 institusi penyelidikan cemerlang dan dua entiti komersial, UKM Holdings Sdn. Bhd. Dan UKM Technology Sdn. Bhd. Dengan demikian berkembang bukan hanya dari segi ukuran, tetapi juga perawakannya, menjadi sebuah institusi penyelidikan dalam berbagai bidang pelajaran termasuk mengoperasikan berbagai pusat penyelidikan. Menyedari perubahan yang berlaku di lanskap akademik, UKM mengambil langkah untuk mengatasinya.

Salah satunya adalah melalui e-Pembelajaran untuk mempersiapkan pelajar melalui pengajaran yang inovatif dan kurikulum yang berpandangan ke hadapan untuk memenuhi tuntutan keperluan ekonomi baru. Ini memupuk penyelidikan untuk memberikan solusi untuk mengatasi masalah sambil terlibat dengan masyarakat dan industri, untuk berusaha untuk pembangunan lestari di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Lawatan ke UKM

Pelawat Antarabangsa
Bagi Pelawat Antarabangsa sila klik pautan di atas untuk mendapatkan maklumat lanjut dan sila lengkapkan borang yang disediakan untuk tempahan lawatan anda di UKM. Klik di sini

Pelawat Tempatan
Pelawat Tempatan diminta untuk emel kepada pkk@ukm.edu.my dan maklumat lanjut boleh hubungi:

Pegawai Khidmat Pelanggan
Pusat Komunikasi Korporat, UKM
Tel: +603 89215540
E-mel: julie@ukm.edu.my

Tempat Penginapan Berdekatan UKM

Sekitar Bangi terdapat banyak hotel dan hotel budet yang disewa untuk penginapan anda. Terdapat pelbagai tempat menarik di sekitar UKM yang di boleh dilawati semasa anda berada di sini. Putrajaya dan Cyberjaya terletak 15KM dari UKM dan Kuala Lumpur hanya 30 minit perjalanan dengan memandu kereta.

UKM juga mempunyai Rumah Tamu di kampus yang boleh disewa dengan harga yang berpatutan.

Datang ke UKM

Kampus Utama UKM terletak lebih kurang 30 km dari pusat bandar Kuala Lumpur. Sila gunakan lebuh raya PLUS menuju ke selatan Kuala Lumpur dan keluar di persimpangan Bangi.


– Keluar di persimpangan Bangi/UKM – Exit 212
– Di bulatan yang pertama anda bergerak terus ke hadapan
– Di bulatan kedua ambil simpang ke kiri ( perhatikan papan tanda untuk ke UKM)

Info Keselamatan

Keselamatan pelawat di dalam Kampus UKM adalah keutamaan kami.
Berikut adalah beberapa tip keselamatan yang perlu anda ketahui.

1. Keselamatan Diri
2. Keselamatan Lalulintas
3. Sekiranya Berlaku Kecemasan/Kebakaran

Maklumat lanjut sila layari laman web Bahagian Keselamatan UKM

Lokasi UKM

Peta Kampus