Jabatan Anatomi Fakulti Perubatan

 Universiti Kebangsaan Malaysia

Latarbelakang

Sejarah penubuhan

Jabatan Anatomi adalah salah satu jabatan pra-klinikal terawal yang ditubuhkan pada tahun 1973 sejajar dengan penubuhan Fakulti Perubatan. Lokasi asalnya adalah di Kampus Kuala Lumpur yang terletak di Jalan Raja Muda Abdul Aziz, Kuala Lumpur. Pada tahun 2014, jabatan ini berpindah ke lokasi baru bersama dengan jabatan pra-klinik lain di Bangunan Pra-Klinikal bersebelahan dengan Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Pusat Perubatan UKM, Cheras, Kuala Lumpur. Jabatan Anatomi menempati beberapa tingkat bangunan ini dengan pejabat utamanya di tingkat 18, dan makmal penyelidikan berada di tingkat 9. Sementara itu, dewan diseksi pula terletak di tingkat 1 dan muzium anatomi di tingkat 3.

 

  

Sehingga tahun 2019, jabatan ini mempunyai 26 orang kakitangan termasuk 10 orang Staf Akademik sepenuh masa, 7 Juruteknik Makmal Perubatan, 3 Kakitangan Pentadbiran dan 6 Pembantu Kesihatan. Jabatan Anatomi terlibat dalam pengajaran pelbagai kursus pascasiswazah dan pascasiswazah. Ini termasuk ijazah Perubatan, Pergigian, dan Kejururawatan. Di samping itu, jabatan ini juga menjalankan program pascasiswazah Anatomi dan terlibat dalam beberapa program siswazah lain.

Selain aktiviti pengajaran dan pembelajaran, jabatan ini juga aktif dalam bidang penyelidikan yang berkaitan dengan morfologi manusia, selain tumpuan khusus dalam penyelidikan artritis, metabolisme tulang dan osteoporosis, penyembuhan luka, kultur sel dan tisu, enzim tekanan dan juga neurosains.

Pengajaran dan penyelidikan yang dilakukan di jabatan ini dibantu oleh kemudahan seperti dewan diseksi, pelbagai koleksi spesimen di Muzium Anatomi, peralatan terkini di Makmal Penyelidikan dan Histologi serta kemudahan komputer.